реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігів: чи залишиться Чорнобильський центр?

У Чернігівській обласній раді розглядалося питання про збереження Центру радіаційного захисту та оздоровлення населення, який чернігівці давно скорочено називають Чорнобильським центром.

Наразі за рішенням управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації він реорганізується шляхом приєднання до обласної лікарні як відокремлений підрозділ. Дивно, але рішення засновника – обласної ради – щодо свого комунального підприємства немає, воно ще тільки готується на наступну сесію. Тим часом усі медичні працівники отримали повідомлення про звільнення, частина з них уже працевлаштована в обласній лікарні.

Відтак президія Громадської ради при обласній державній адміністрації звернулася із вимогою до органів влади різних рівнів: зберегти медичний заклад. Голова комітету охорони здоров’я громадської ради, завідувач поліклініки Чорнобильського центру, лікар-гематолог Іван Осадців переконаний: «Ліквідація Центру призведе до катастрофічного погіршення стану здоров’я постраждалих від Чорнобильської аварії. 8 тисяч ліквідаторів аварії, 4,5 тисячі інвалідів-чорнобильців, майже 60 тисяч тих, хто проживає на забруднених територіях, кинуті на вимирання. Їх лікування буде покладено на сімейних лікарів, котрих ніхто не вчить так, як наших медиків навчали спеціалісти Національного центру радіаційного захисту».

Перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук провів нараду з розгляду звернення комітету з питань охорони здоров'я Громадської ради при Чернігівській обласній держадміністрації, на якій начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш запевнив: «Медична допомога постраждалим від Чорнобильської аварії буде збережена». Учасники наради, генеральні директори обласної лікарні – Андрій Жиденко та обласного медичного центру соціально значущих та небезпечних хвороб – Микола Дейкун, нарікаючи на «обрізання» фінансування медицини другого рівня, запевняли, що при залученні сучасної апаратури та досвіду лікарів обласної лікарні стан здоров’я чорнобильців буде під постійним медичним контролем. А оскільки Чорнобильський центр потрапив під так звану червону лінію недостатнього фінансування, треба щось робити для врятування медичних послуг. Як вихід – фактичне приєднання до обласної лікарні. Проте на запитання лікаря Івана Осадціва: «Хто здійснюватиме скринінгове обстеження з метою ранньої діагностики, хто забезпечить двічі на рік огляди ліквідаторів?» відповісти не було кому. Адже обласна лікарня лікуватиме тих, хто звернеться по допомогу – інше в її функції не входить…

Андрій Жиденко каже: «Обласній лікарні приєднання Чорнобильського центру – як камінь на шию. Адже штати в ньому роздуті, коштів центр не заробляє. Але ми забезпечимо роботу поліклініки, двох стаціонарів, забезпечимо якісні лабораторні аналізи, бо сьогодні вони робляться на позавчорашній техніці. Зокрема, запрацює сучасний гематологічний аналізатор. Загалом буде збільшено спектр досліджень».

…До обласної лікарні також приєднують шкірно-венерологічний диспансер та госпіталь ветеранів війни. Тож, схоже, проблеми в медицині ще довго турбуватимуть громадських активістів і хворих. Власне, на засідання в обласній адміністрації з цієї проблематики, що проводилося раніше, вже приходили протестувати більше сотні чорнобильців. Думаю, вони прийдуть і на сесію обласної ради – протистояння прогнозоване.

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"



Теги:Іван Осадців, Чернігівська обласна рада, медична реформа, чорнобильський центр


Читайте також



Коментарі (0)
avatar