реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чергове підняття тарифів замість наведення порядку з водопостачанням у Чернігові

Більшість мешканців Чернігова, як завжди, дізналися про підвищення тарифів на воду тільки після того, як отримала квитанції за надані послуги КП «Чернігівводоканал» за червень 2010 року.
Нагадаю, що за рішенням Чернігівського міськвиконкому № 100 від 17 травня 2010 року з 1 червня цього року в Чернігові тариф на послуги з водопостачання і водовідведення для населення за один куб. метр збільшено на 51,5% з 3 грн. 09 коп. до 4 грн. 68 коп., що складає більше 50% від тарифу на воду для установ і організацій (8 грн. 63 коп.).
Як кажуть, нічого особистого і оригінального – лише виконання постанови Кабміну.
Однак привід поміркувати є. Тим більше, що цьогорічна літня спека ще раз підтвердила, що без води, як кажуть, і ні туди – і ні сюди.
Отже, 16 квітня 2008 року 27 сесією 5 скликання Чернігівської міської ради прийнято «Програму централізованого забезпечення водопостачанням та водовідведенням малоповерхової забудови на 2009 - 2017 роки», яка чомусь досі відсутня на офіційному сайті міськради.
Цією Програмою було передбачено підключення до водопостачання приватних будинків, жителі яких досі користуються вуличними колонками. У місті таких колонок станом на 1 січня 2008 року було 469. Втрати води з них за рік складали 405,2 тисяч куб. метрів або 1,6% від об’єму питної води.
Планувалося до 2017 року ліквідувати ці застарілі колонки та підключити до централізованого водопостачання 1530 домоволодінь. Передбачалося залишити тільки 64 вуличні колонки як резервні для водопостачання багатоповерхівок.
Загальний обсяг фінансування Програми складає 17749,4 тисяч грн. Її виконання повинно було здійснюватися за кошти міського бюджету та споживачів порівну. Пільговики ж мали отримати воду в оселі безкоштовно.
Проте, сталося не так, як гадалося.
Сьогодні перехід до цивілізованого водопостачання до малоповерхової забудови міста повністю заблоковано, а втрати води з цих вуличних колонок продовжуються.
Ось типовий приклад.
Через зіпсовану вже кілька років колонку на вул. Ціолковського, 11 (відповідно до Програми повинна існувати до 2014 року включно), якою користуються мешканці декількох будинків та водії транзитного автотранспорту, щоденно тече питна вода. Не дивно, що біля цієї колонки утворилося болото, яке зруйнувало асфальтове покриття на дорозі. Тож у цьому році з міського бюджету були витрачені кошти на ремонт дороги біля цієї колонки. Також, у цьому році кошти знайшлись і у КП «Чернігівводоканал» на ремонт шахти та встановлення нового люку на згаданій колонці. В той же час встановити звичайну ручку на колонку нема кому. Тож щоб набрати воду доводиться використовувати підручні засоби: каміння, дрючки тощо. Вона постійно псується, а вода безконтрольно тече на землю.
Вирішити цю проблему у межах міста могла б реалізація Програми централізованого водопостачання, але на 2010 рік коштів у міському бюджеті на її виконання не передбачено.
Отже, всі втрати води і далі компенсуються для виробника за рахунок тарифів. Така політика влади, звісно, не може спонукати КП «Чернігівводоканал» займатися наведенням елементарного порядку – хоча б відремонтувати вуличні колонки в місті, а не сподіватись поки депутати вже наступних скликань міської ради знайдуть кошти для реалізації цієї Програми.

Сергій Соломаха









Коментарі (0)
avatar