реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Через Десну — вбрід?

У Десні зафіксований найнижчий за останні 125 років рівень води

Такого низького рівня води в Десні не було останні 125 років, повідомляє Наше словоз посиланням на Новий Чернігів. У 2009, наприклад, рівень води був аж на 30 сантиметрів вищий, ніж ми бачимо сьогодні. Але панікувати не варто, запевняють гідрометеорологи. Незабаром Десна повернеться до свого звичного стану, повідомляє "Новий Чернігів".

Проте поки що річка б’є нові рекорди. Сьогодні рівень води в ній поблизу Чернігова на 3 сантиметри нижчий зафіксованого мінімуму. І якщо раніше Десна була судноплавною, то віднедавна її можна буквально перейти. Чому ж вона так обміліла?
Є кілька пояснень цього явища. Начальник відділу гідрології Руслан Овсієнко впевнений, що сталися руслові зміни, перемістилися наноси піску, який рухається по річці, тому люди і вирішили що Десна обміліла. Варто додати й те, що вже давно не розчищали русло річки та не забирали пісок.
До речі, в самій Десні води достатньо. Справа в тому, що кількість води та її рівень – це різні показники. Якщо в криницях достатньо води - це означає, що є ґрунтові води. Саме вони і врятують Десну, повернуть її до звичного вигляду.
Анатолій Тхорик — начальник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології каже, що нині триває літньо-осінній спад, а потім розпочнеться підйом і все нормалізується. Обіцяного підйому ще немає, а коли буде, гідрологи прогнозувати не беруться. Кажуть, спека сплутала всі карти. Але те, що Десна таки набуде свого звичного стану – факт достовірний.




Теги:літо 2010, Десна, рівень води в Десні, спека


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
в этом году первый раз перешел Десну ни разу глубина не превышала моего роста (182см)..... жалко, что сейчас не чистят русло(((
avatar
2
Вкажіть, де конкретно Ви переходили Десну?
avatar