реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Цеглинка для рідного храму. Історія відродження Чернігівської єпархії (1989 - 2002 р.р.)

Праця за назвою має краєзнавчий характер і стосується передовсім історії відродження й становлення Чернігівської єпархії національної православної Церкви, однак її основні сенси значно ширші і глибші: ці події у ній висвітлюються на тлі загальноукраїнського національно-визвольного руху, по друге, під майстерним пером авторів ці процеси у ній подано як історію людей. Зокрема, із знанням справи, і до того ж – емоційно тепло, описано діяльність перших організаторів парафій Української автокефальної православної Церкви на початку 1990-х рр., діяльність патріярха УАПЦ Мстислава, його приїзд на Чернігівщину, церковно-організаційну і просвітницьку діяльність чернігівських владик національної Церкви, серед яких особливо виділяється постать єпископа Никона (Калембера).

Привертає увагу уміння авторів вести бесіду з читачем, зацікавити його оповіддю про загальний перебіг подій і, разом з тим, схарактеризувати щиру, невтомну й самовіддану працю церковних активістів, братчиків, священиків і владик. Доречними є подані в тексті біографічні довідки про провідних діячів українського церковного руху.
Сам текст побудований на добре осмислених джерелах: численних газетних авторських публікаціях, виступах у пресі противників українського церковного руху, спогадах його сучасників, офіційних документах. Уболівання авторів як учасників подій та свідків складних процесів національного церковного руху, особисте знайомство з багатьма священниками, українськими активістами, владиками, чиновниками державного апарату і радянських часів, і часів незалежности, надало текстові праці особливої тональности і правдивого звучання.

Характеризуючи події, автори переконливо розставляють суспільні акценти, розкривають значення церковної проблематики в суперечливому процесі становлення незалежної Української держави, показують політичний союз компартійної верхівки та її владних спадкоємців зі структурами Російської православної Церкви, подають численні факти неприхованої українофобії ієрархів Московської Церкви, її запеклу протидію становленню Української Помісної Церкви.

Наголошуючи на значенні здобуття Томосу про автокефалію національної Церкви, автори переконливо показують, що досягнення цієї значущої віхи було б неможливим без спільної української Молитви, Віри і самоорганізації, які тривали довгі десятиліття, і які є минувшиною нашого духовного зміцніння, а тому і потребують осмислення як важлива для нас історія.

Переконаний, що праця Юрія Соболя та Василя Чепурного знайде вдячних читачів у широкій авдиторії і сприятиме глибшому розумінню пройденого нами шляху церковної деколонізації.

Доктор історичних наук, професор Арсен ЗІНЧЕНКО



Теги:Юрій Соболь, УАПЦ, Чернігівська єпархія, Василь Чепурний, Арсен Зінченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar