реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Болючі місця економіки

«Бюджет» - боротьба триває
Податкова міліція країни проводить великомасштабну операцію під назвою «Бюджет», метою якої є залучення до здійснення розрахунків з державою мінімізаторів податкових зобов’язань. Адже досить часто задля ухилення від сплати податків підприємства реального сектору економіки використовують злочинні схеми, які дають змогу це зробити. Приміром, так звані податкові ями — фірми, що створюються спеціально для одноразового чи багаторазового шахрайства. Вони реєструються на імена осіб, які втратили паспорти, перебувають у місцях позбавлення волі чи психіатричних лікарнях. І трапляється так, що коли ми відслідковуємо ланцюг посередників — а це, як правило, не одна фірма — між реалізатором і кінцевим споживачем, і виходимо на транзитні фірми, переконуємося, що нібито здійснена операція була безтоварною.

Операція «Бюджет» дала можливість у режимі он - лайн отримувати дані про те, хто з підприємств реального сектору економіки користується подібними схемами. Співробітниками податкової міліції відносно таких підприємств порушено 2 кримінальні справи за ч. 3 ст. 212 КК України. Проведено 18 перевірок відносно підприємств “вигодонабувачів”, за результатами яких донараховано 37,7 млн. грн.

У ході операції «Бюджет» податкова міліція міста виокремила 205 суб’єктів господарювання, що є ризиковими з точки зору сплати податків. Податкові інспектори приймають від них звітні документи, але ретельно звіряють відображені у них дані і — так! — у більшості випадків виявляють розбіжності. До речі, додаток 5 до декларації з ПДВ, в якому відображаються податкові зобов’язання і податковий кредит у розрізі контрагентів, — досить вдалий інструмент. За його допомогою можна чітко з’ясувати, чи дійсно відбулася операція. Якщо ж купівлю-¬продаж товару відображено у декларації лише одного підприємства, це дає нам сигнал: дехто має проблеми з дотриманням податкового законодавства і використовує при цьому транзитні чи фіктивні фірми.
«Податкові ями» — болюче місце української економіки, тож і не припиняється боротьба з ними.

Олексій Барановський, в.о. заступника начальника ВПМ ДПІ у м. Чернігові




Теги:операція БЬюджет, податкова міліція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar