реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Благовіщення і вкрадена Москвою українська історія

Сьогодні Благовіщення. Сьогодні початок нашого спасіння!

Цю ікону у дослідницькій літературі часто називаєть «Устюзьке Благовіщення», рідше «Корсунське Благовіщення». На більшості англомовних джерелах Ви знайдете інформацію, що це російська ікона і зберігається у Третяковській галерії.

Насправді ця ікона Благовіщення була написана для Благовіщенського храму на Золотих воротах у Києві на замовлення Святого князя Ярослава Мудрого і датується приблизно 1022 роком.

За однією з версій ікона написана у Корсуні, тобто у сучасному Севастополі, за іншою версію написана корсунськими майстрами у Києві, звідси і назва «Корсунське Благовіщення». Ця ікона була однією з найвідоміших святинь великокняжого стольного Києва. Цю ікону спіткала доля Вишгородської ікони Божої Матері. Її викрали і вивезли на Московщину. Точно відомо, що у середині XVI століття вона перевезена московським царем Іваном Грозним до Москви з Новгорода.Грозний мріяв про славу Москви, як нового Риму - Третього Риму, нової столиці світу тому і збирав різноманітні реліквії у Москві.

Для ікони була вигадана нова біографія, шо ніби то вона була написана майстрами у місті Великий Устюг і з того часу московські переписувачі історії називають цю ікону «Устюжскає Благовєщєніє».

З часів Грозного ікона була храмовим образом Благовіщенського собору Московського Кремля, а на початку XVII століття її перенесли в Успенський собор Кремля. У 1918 році ікона з легкої руки більшовиків потрапляє до музею, а у 1930 до Третяковської галереї.

Пам’ятаймо про святині княжої України-Руси і не віддаваймо нашої історії споконвічному ворогу!
З Благовіщенням!

Андрій КОВАЛЬОВ



Теги:Корсунська ікона, Благовіщення, невідома Україна, Андрій Ковальов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar