реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Бивень мамонта з малюнками змії

У селі Оболоння на Коропщині в 2010 році при облаштуванні шкільної котельні виявили кістки мамонта, серед яких був знайдений унікальний бивень із гравіруваннями. Ця знахідка стала сенсацією. Сюди приїхали українські та зарубіжні археологи, і розкопки 2012 року принесли чимало цікавого.

Чернігівська земля ще приховує багато загадок. Частково їх допомагає розгадувати археологія, яка періодично підкидає суспільству сенсації. І саме завдяки знахідкам археологів ми починаємо краще розуміти своє минуле.

Ось що розповів Дмитро СТУПАК (на фото), начальник експедиції, молодший науковий співробітник Інституту археології Національної Академії наук України.

— Розкоп у нас був площею 6 квадратних метрів. На жаль, природними процесами шар дещо розтягнений. В одному з кутів розкопу було виявлено скупчення великих кісток мамонта. Основні знахідки — це продукти розколювання кременю і кварциту. Їх знайдено близько півтори тисячі предметів. Також — близько сотні виробів із вторинною обробкою, тобто це знаряддя праці. Було знайдено багато різців і скребків. Різці — це знаряддя для обробки будь-яких твердих матеріалів: кісток, дерева, бивня, рогу. Скребки — це переважно знаряддя для обробки шкір. Найбільш цікавою знахідкою є фрагмент наконечника списа, котрий був виготовлений з бивня мамонта. Він прикрашений насічками по всьому периметру. Це фрагмент насада — тієї частини, якою наконечник кріпився до древка. Наконечник виявився унікальним. Основні зразки таких виробів були виявлені на стоянках у долині річки Дордонь (Франція). У Східній Європі це друга знахідка такого типу, а в Україні — перша.

— Що Ви відчули, коли взяли в руки знайдений древній предмет?
— Звичайно, відчув велику радість! Узагалі ми припускали, що тут мають бути вироби з бивня. Адже ми проводимо розкопки недалеко від того місця, де був знайдений бивень із гравіюванням, тому передбачалося, що там будуть й інші цікаві знахідки. І наші припущення себе виправдали.

— Що можна сказати про вік знахідок?
— У спеціальній лабораторії в Санкт-Петербурзі були проведені відповідні аналізи, і у нас вже є дата стосовно радіовуглецю. Вік знахідок нараховує 15 тисяч років.

— Де зараз знаходяться експонати?
— Вони знаходяться в Києві в Інституті археології НАН України. Обробляються, проводиться їх опис, а потім будуть передаватися до наукових фондів інституту. Як і належить.

— Що можна хоча б приблизно сказати про людей, які жили в цьому місці 15 тисяч років тому?
— Найвірогідніше, це була група від 35-ти до 50 осіб. Такою, імовірно, була середня кількість людей, що жили на палеолітичних стоянках.

— Малюнки, які вони наносили, на Вашу думку, мали ритуальний характер, чи їх можна вже вважати елементами мистецтва, що зароджувалося?
--Те, що бивень – річ неординарна, однозначно. Скоріше всього він мав якесь ритальне призначення. У той час і мистецтво, і якісь ритуальні дії були єдині. Елементи мистецтва самі по собі навряд чи існували. Скоріше, елементи мистецтва мали якесь магічне, смислове навантаження. Знайдений бивень — річ неординарна — мала, найвірогідніше, якесь ритуальне призначення. Можна сказати, що зображення на цьому бивні наносилися з часовими інтервалами.

— Які саме зображення були виявлені й розшифровані на бивні?
— Я вже опублікував на цю тему наукові статті українською та англійською мовами. Згідно з моєю інтерпретацією, там є зображення шкур. І є одне дуже цікаве зображення, яке нагадує Мезинську статуетку в анфас — такі статуетки трактуються як жіночі фігурки. Тобто основне зображення трактується як жінка біля шкур. Є ще одна антропоморфна постать — вона дуже примітивна. Є зображення змії — це, до речі, перше чітке зображення змії у Східній Європі. Там навіть фактура зміїної шкіри добре промальована. Є ще зображення, які, можливо, будуть інтерпретовані надалі.

Інеса ФТОМОВА. Фото автора.

Скорочено. Повністю читайте в газеті "Сіверщина", передплата на яку приймається поштою по всій Україні за каталогом "Укрпошти".






Теги:розкопки, Інститут археології, бивні, Оболоння, первісні люди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar