реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Березнянський туберкульоз

У Березнянській ЗОШ 1 – 3 ступенів виявили три випадки захворювання дітей на туберкульоз. Про це стало відомо випадково, після розмови з матір’ю учня цієї школи. Керівництво навчального закладу прокоментувати ситуацію відмовилось, але факт захворювання підтвердили у Менській центральній районній лікарні, де обстежували дітей. Лікар-фтизіатр Ірина Ціленко пояснює:
— Причиною захворювання дітей було недбале ставлення батьків до систематичного обстеження через реакцію манту на туберкульоз. Частина дітей такого обстеження не проходила свого часу, через що проблема не була попереджена.
— Які заходи вживаються, щоб запобігти зараженню в школі?
— На цей час проводяться всі необхідні обстеження дітей, котрі були в контакті з хворими. Весь шкільний персонал також проходить ретельне обстеження щодо захворювання на туберкульоз. Узагалі все населення повинно регулярно проходити обстеження, кожного року виїзний флюограф приїздить у села й запрошує на обстеження всіх охочих, але цю пропозицію більшість людей просто ігнорує, запевняючи себе, що вони здорові і їм це не потрібно. Ми пояснюємо всім, що це абсолютно безболісна та безкоштовна процедура. 80% хворих виявляємо при профілактичних оглядах, дорослих обстежуємо через результати флюорографії, а дітей віком до 15 років — через реакції манту. Обстеження проводиться кожного року, але існує наказ, згідно з яким особи, що знаходяться у групі ризику, повинні постійно проходити обстеження.
Варто знати, як захистити себе від туберкульозу. З цього приводу Ірина Ціленко розповідає:
— Причиною тубзанедбаної форми є знижена (слабка) імунна система. За статистикою 83 – 85% дорослого населення є інфікованими мікробактеріями туберкульозу, а хворіє 10%. Також вагомою причиною є постійні міграції людей, режим харчування. Дівчата часто виключають зі свого раціону деякі поживні речовини, дотримуються, так би мовити, дієти з метою схуднути, але вони не враховують, що через нестачу необхідних речовин імунна система є незахищеною. Часом людина може навіть не підозрювати, що вона хвора на туберкульоз, причина цього — те, що ця особа не проходила обстеження, але це не означає, що через переносника хвороби повинні страждати інші люди.
Сьогодні у світі налічується 50 – 60 мільйонів хворих на туберкульоз, щороку захворює 710 мільйонів, помирає 3 мільйони осіб. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10 – 15 людей.

Марина ЄВГАН





Коментарі (0)
avatar