реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Багаті ціни у бідній державі

Ціла низка ліків у багатій Європі коштує у 2-3 рази менше, ніж у бідній Україні. Причиною цого є те, що вартість медпрепарату формують не тільки виробники та аптеки, а й лікарі-дистриб'ютори, посередники і реклама.

Так, одна і та ж упаковка антидепресанту Rexetin в Польщі коштує близько в 59 грн, тоді як в Україні - в 160 грн. Болгарська ціна серцево-судинного препарату Tenox - 25 грн, а українська - від 80 до 140 грн, пише "Кореспондент".

За словами екс-директора Державного фармакологічного центру, а тепер - радника міністра охорони здоров'я Віктора Чумака, така різниця пояснюється маркетинговою політикою фармкомпаній.

Зокрема, в ціну ліків вони закладають витрати по просуванню препаратів - в тому числі відкати лікарям, які виписують продукцію їх бренду. За це лікарів часто возять на різні дорогі світові наукові конференції, де оплачують усі їх забаганки.

Також суттєво збільшують вартість медпрепаратів солідні рекламні бюджети фармкомпаній, що досягають 1 млрд грн на рік. Просування одного препарату в цілому, за оцінкою експертів, збільшує його ціну на 50-70%, тоді як у західноєвропейських країнах - максимум на 30%.

Ще одна стаття подорожчання ліків в Україні - накрутки посередників, через яких воліють працювати багато іноземних фармкомпанії: нерідко через бюрократію фармацевти змушені обходитися без своїх представництв. Та й послуги потрібних людей, які допомагають отримати ліцензію для закордонних препаратів на вітчизняному ринку, коштують дорого.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв найближчим часом виправити ситуацію і вже цього літа ввести референтні, тобто схожі на європейські, ціни на ряд найбільш затребуваних препаратів. Очікується, що ці кроки здешевлять ліки мінімум на 20-25%.

Зі свого боку фармкомпанії та експерти побоюються, що, як тільки постачальникам ліків почнуть диктувати верхню цінову межу, вони покинуть ринок. У підсумку це збіднить вибір ліків, і постраждають пацієнти.
Відголос. сом



Теги:ціни, фармація, аптеки, ліки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar