реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Автошахрайство веде до конфіскації

Робота у напрямку виявлення та припинення фактів переміщення через кордон України транспортних засобів за документами, що містять неправдиві данні або ознаки підробки, триває постійно. Але останнім часом випадки виявлення у пунктах пропуску на кордоні підроблених документів на транспортні засоби значно почастішали.

За період з кінця грудня 2010 року до цього часу співробітниками митних постів «Грем’яч», «Сеньківка», «Нові Яриловичі» Чернігівської митниці складено 18 протоколів про порушення митних правил загальною вартістю понад 400 тисяч гривень. В усіх випадках правопорушниками є громадяни Молдови, Киргизстану та Таджикистану, які перетинали митний кордон України на автомобілях зареєстрованих у Литовській Республіці, при цьому, у їх закордонних паспортах відсутні відмітки про перебування у Литві.

Співробітники служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил звернули увагу на те, що у більшості випадків документи на право користування транспортними засобами засвідчувались одним і тим же нотаріусом. Для перевірки співробітники митниці звернулись до вказаного у договорах нотаріального бюро м. Вільнюса і отримали інформацію, що даний нотаріус не здійснював нотаріального засвідчення наданих до митного контролю документів. Після цього співробітниками оперативного відділу був створений реєстр з відповідними даними нотаріальних бюро та нотаріусів, що допомагає співробітникам митниці у пунктах пропуску оперативно здійснювати попередню перевірку достовірності документів. При встановленні факту недостовірності даних митники направляють письмовий запит до відповідного нотаріального бюро Литовської Республіки. Після отримання офіційного підтвердження факту правопорушення складається протокол про порушення митних правил.

У всіх зафіксованих випадках порушень митних правил вражає прагнення громадян зекономити в будь-який спосіб, а також їх надмірна довірливість. У своїх поясненнях порушники підтверджують, що отримали автомобілі та відповідні документи від невідомих осіб. Більшість з них на момент підписання договору перебувала за межами Литовської Республіки. Автомобілі та документи на них громадяни отримували на нейтральній смузі між Республікою Білорусь та Україною після сплати відповідної суми коштів.

За всіма фактами надання підроблених документів співробітниками митниці складено протоколи про порушення митних правил за статтею 352 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають накладення штрафу у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 - 17 000 гривень) або конфіскацію транспортних засобів. Після закінчення провадження справи направляються до суду.

Прес-служба Чернігівської митниці




Теги:«Грем’яч», митниця, «Нові Яриловичі», «Сеньківка»


Читайте також



Коментарі (0)
avatar