реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

АвтоНАВІГАТОР. Техогляд — необхідність чи зацікавленість?

Як відомо, з 15 січня розпочалось проведення державного технічного огляду транспортних засобів непарного року випуску. З цієї нагоди в обласному управлінні Міністерства внутрішніх справ відбулась прес-конференція. Журналістам про деякі нововведення при проведенні техогляду розповів старший державний інспектор з особливих доручень реєстраційного відділу управління ДАІ УМВС області Юрій Кудрик (на фото). Він нагадав, що техогляд транспортних засобів незалежно від форм власності проводиться один-два рази на рік та один раз на два роки.

Новаторство

Особливість цьогорічного техогляду: якщо протягом останніх двох років власник транспортного засобу або особа, що має право керувати автомобілем, притягувалась за порушення Правил дорожнього руху до адміністративної відповідальності, необхідно разом з іншими документами надати оригінали та копії квитанцій про сплату штрафів.
Власники транспортних засобів, що проходять техогляд 1 раз на 2 роки, зобов’язані сплатити податок за 2010 рік за ставками, які діяли до 1 січня 2011 року. За 2011 рік податок з власників транспортних засобів не сплачується.
Юрій Кудрик зазначив, що на сьогоднішній день у Чернігівській області здійснюють перевірку технічного стану транспортних засобів під час проведення державного технічного огляду 38 суб’єктів господарювання: в Чернігові — 2, Чернігівському районі — 2, Прилуках — 5, Ніжині — 3, Мені, Борзні, Бахмачі, Ріпках — по два, Носівці, Срібному, Козельці, Щорсі, Новгороді-Сіверському, Корюківці, Бобровиці, Варві, Коропі, Городні та Ічні — по одному.

Не все гаразд

Читачів, напевно, зацікавить інформація про те, як у «ліцензійних» установах проводиться перевірка технічного стану транспортних засобів. На це запитання очільник УМВС відповів, що за минулий рік працівниками ДАІ області виявлено 59 фактів неналежного проведення уповноваженими суб’єктами господарювання перевірки технічного стану транспортних засобів з видачею відповідного документа про його технічну несправність, за що посадові особи притягнуті до адміністративної відповідальності.
Журналісти дізналися, що з кожним роком автомобілів у Чернігівській області більшає. На цей час зареєстровано 197 тисяч 244 одиниці автомототранспорту.
ДАІ звертається до власників транспорту з проханням: якщо у когось є в наявності стара техніка, що вже не використовується, потрібно з відповідною заявою звернутися до місцевих підрозділів ДАІ, де зареєстровано відповідний транспорт, щоб її списали з обліку.

Вартість талона техогляду значно дорожчає

Останнім часом, як зазначив представник ДАІ, збільшилась кількість випадків підроблених бланків талонів про проходження державного технічного огляду через те, що вони майже ніяк не захищені, бо зроблені на звичайному кольоровому папері. Консорціум ЄДАПС (це та організація, яка друкує, а інколи через свої певні вимоги та умови створює штучно дефіцит українських та закордонних паспортів) розробив програмно-апаратні комплекси ПАК-ТО для роздруковування талонів про проходження державного техогляду на пластиковій основі. Ю. Кудрик повідомив, що такі талони містять відповідний елемент (чип), завдяки якому вся інформація про транспортний засіб зберігатиметься, і підробити такий талон буде неможливо.
У 23 районних підрозділах ДАІ області встановлено такі апаратні установки. Якщо вартість талона до сьогодні коштувала 22,5 грн, то зараз при проходженні техогляду водієві необхідно заплатити 100 гривень. Бюджет поповнюватиметься, однак водії від таких нововведень, звісно, не виграють.

Санкції жорсткі

Юрій Кудрик наголосив на тому, що за керування транспортними засобами водіям, які не пройшли своєчасно державного технічного огляду, доведеться викласти зі своєї кишені від 340 до 425 гривень штрафу. А при повторному адміністративному порушенні взагалі можна позбутися права керування транспортом від 3 до 6 місяців, або ж навіть до такої особи можна буде застосувати адміністративний арешт.




Теги:Кудрик, матеріали, техніка, водій, техогляд, огляд, ДАІ, ГАИ, Милиция, технічний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar