реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Атрошенко - Зеленському: ?

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко звинувачує підлеглих президента Володимира Зеленського в тому, що вони нібито намагаються усунути його від управління містом і призначити свою людину до військової адміністрації в Чернігові.

Про це він сказав у відеозверненні до голови держави, яке виклав 8 липня на своїй Фейсбук-сторінці.

"Сьогодні, мене, міського голову, ваші підлеглі намагаються усунути від управління містом та поставити свою людину шляхом призначення військової адміністрації в Чернігові. Причина проста: їм заважає мер, якого підтримали майже 80% виборців, і який говорить правду та захищає інтереси чернігівців, а не чиновників. Тому й хочуть забрати повноваження міського голови. В хід йдуть усі засоби: заборона візитів за кордон за коштами на відновлення міста, «привіти» через силовиків, інформаційні атаки, блокування роботи та багато іншого. Але всі ці дії шкодять, перш за все, Чернігову та Україні", — йдеться у зверненні.
Атрошенко попросив Зеленського втрутитися у цю ситуацію та вплинути на своїх підлеглих.

"Пане Президенте! Я не можу допустити, щоб Чернігів страждав. Тому звертаюся до вас як до Гаранта Конституції! Прошу вас втрутитися в ситуацію, зупинити політичну атаку окремих ваших підлеглих на мене та усіляко підтримати місто і міського голову Чернігова", — завив міський голова.

Нагадаємо, що Владислава Атрошенка вже двічі не випустили за кордон: спочатку до Польщі, а потім до Швейцарії. Там міський голова планував брати участь у міжнародних переговорах щодо залучення коштів на відновлення Чернігова. Водночас заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко відреагував на заборону перетину кордону Атрошенком так: "Для тих, для кого сигнал не зрозумілий, знайдуться інші шляхи, як допомогти громадам і містам. Без вас". Міський голова своєю чергою сказав, що такі заяви з боку Офісу президента спрямовані на приниження його особисто.

Наразі ми намагаємось отримати коментар щодо цієї ситуації від Офісу Президента.

Політичний аналітик Ярослав Божко у коментарі Суспільному розповів, що конфлікт між Атрошенком і Офісом Президента не новий, він розпочався ще тоді, коли Чернігівський міський голова вирішив співпрацювати з партією міського голови Києва Віталія Кличка «УДАР». Повномасштабна війна дещо пом’якшила ситуацію, але після звільнення Чернігівщини та Київщини конфлікт повернувся. Про не пропуск Атрошенка за кордон Ярослав каже так:

"Це, по-перше, досить таки чіткий інструмент Офісу Президента, де він дає можливість, скажімо так, убезпечити себе від капіталізації медійної Атрошенка. Тому що одна справа – мер міста, обласного центру, інша справа – мер обласного центру, який їздить на якісь там європейські конференції, бере участь у якихось масштабних заходах. Ми розуміємо, що політична вага такого суб’єкта одразу збільшується внаслідок участі у таких подіях".

Ярослав Божко каже: наразі у Чернігові немає практичної потреби створення військової адміністрації, це більше схоже на політичний крок. Вигоди від цього будуть досить умовними, до того ж це несе ризики для Офісу Президента, адже міського голову, який має свій електорат і певну популярність, замінять призначеним чиновником.

"Найбільш прагматичним кроком залишається медійно підтоплювати Атрошенка, при цьому залишаючи його на посаді, щоб частково якусь відповідальність за соціально-економічне становище регіону, міста, ніс Атрошенко і його однопартійці, а не лише президент і його політсила".
Аналітик громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев каже: в умовах воєнного стану президент України має всі повноваження, щоб створювати своїми Указами військові адміністрації. Її голову також призначає голова держави. Підпорядковуватись міська військова адміністрація буде, зокрема, адміністрації обласній.

Частина повноважень залишиться за міським головою, частина перейде на начальника військової адміністрації. Бюджетом міста також розпоряджатиметься військова адміністрація. Повністю повноваження міського голови та міської ради військова адміністрація може перебрати на себе тільки якщо за це проголосує Верховна Рада.

Проте навіть у разі позитивного рішення парламенту, повноваження міського голови та депутатів автоматично не припиняються. Все, що відбувається Олександр Клюжев оцінює більше як суспільно-політичну дискусію, ніж питання управління.

"Ми всі розуміємо певні політичні дискусії, які виникли на рівні Чернігова, щодо можливого конфлікту міського голови з Офісом Президента. Важливо, щоби в мотивації рішення щодо утворення військової адміністрації або її неутворення не було політичних чинників. Але в умовах воєнного стану сперечатися з рішенням, яке може бути прийняте, дуже важко, тому що фактично закон надає широкі можливості для введення цих органів управління".

Суспільне\Чернігів



Теги:команда ЗЕ, офіс президента, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar