реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Аномальна спека: як охолодити мегаполіс?

Цьогорічна липнева спека вже завдала чимало клопоту: її не витримують не лише люди, а й механізми. А як борються зі спекою у світі? Адже в інших країнах -- таке саме сонце... Цікавий матеріал пропонує The Epoch Times Україна

Аномально висока температура повітря не збирається знижуватися до комфортної для людей. Провідний синоптик Українського гідрометцентру Валентина Лащенко розповіла, що найближчими днями в столиці буде сухо і спекотно, пише "Газета по-киевски".

"Температуру повітря в затінку вище 30 за Цельсієм ми чекаємо до кінця наступного тижня, - зазначила пані Лащенко. - Взагалі, цей липень вже став рекордним за тривалістю спеки - температура понад норму фіксується практично щодня, тому по спеці Київ вже "перебрав".

Найпевніше буде побито і температурний рекорд, встановлений погодою за весь період спостережень в столиці. Він зафіксований 30 липня 1936 року, коли стовпчик термометра в тіні досяг 39,4С.

Не тільки Україна, а й Австралія і Європа страждають від надзвичайно високих температур. Спека, яка обрушилася на континент у червні, викликала найсильнішу посуху за останніх 115 років. Європа потерпає від нестерпної спеки. У Нью-Йорку стовпчик термометра підскочив до незвично високих позначок.

За час спеки і посухи майже вдвічі знизився рівень води в Дунаї. З Росії інформують про небачену спеку, якої не пам'ятають з 1938 року. Посуха випалює врожаї в чотирнадцяти регіонах РФ. Москва благає про дощ.

Не краще і в Ізраїлі. Спекотні африканські вітри накочуються один за одним, упритул наближаючи температурний стовпчик до позначки 50С. При цьому всі метеослужби стверджують, що подібних показників не реєстрували протягом багатьох десятиліть.

Проте не тільки це турбує синоптиків. Відповідно до довгострокового прогнозу, в зимові місяці середні температури знизяться на 2-3С, а літні на тих-таки 2-3 зростуть. Все це призведе до найнесподіваніших наслідків, на зразок снігу влітку.

Як охолодити мегаполіс
Виявляється, можна істотно знизити температуру в містах - на Заході це вже давно навчилися робити за допомогою затінювання і міні-садків. Знижувати температуру на вулицях, як виявилося, технічно можливо. В Іспанії в місті Бадахос є вулиця з кондиціонерами, які дозволяють знизити температуру повітря на 15 градусів. Така турбота влади пояснюється тим, що на цій вулиці розташовані численні магазини.

У Франції, країнах Південно-Східної Азії, Америці використовують озеленення дахів як газонами, так і цілими квітниками. В Чикаго, наприклад, будівля мерії знаменита тим, що на її плоскому даху розмістився сад з 20 тис видів рослин. Озеленена покрівля знижує температуру в приміщеннях під нею до 10 градусів, а заразом і оберігає сам дах від перепадів температури, збільшує термін його служби, знижує забрудненість повітря.

У США в приміщеннях бібліотек відкривають "центри прохолоди", де можна перечекати пекло. У Парижі в основних туристичних центрах встановлюють водорозпилювачі. А у Великій Британії асфальт посипають дрібним щебенем, щоб він був не таким м'яким і слизьким.

А ось японська компанія - виробник гаджетів Thanko - запропонувала оригінальний спосіб боротьби зі спекою в офісі. Thanko випустила подушку USB Seat Air, яка посилає струмені прохолодного повітря у напрямі сідниць її господаря, пише Crunch Gear. Подушка вже з'явилася у продажу в японських інтернет-магазинах за ціною близько 45 дол.

USB Seat Air розміщується на сидінні офісного стільця і підключається до комп'ютера через USB-порт (довжина кабелю - 1,48 м). Потік повітря створює прикріплений до подушки вентилятор розміром 14 см х 18 см. Управляти вентилятором можна за допомогою перемикача, розташованого на кабелі, передає РуФорматор.

Інше рішення для ефективної протидії спеці запропонувала французька компанія Segula. Вона випустила подвійний вентилятор Double-circulator, який забезпечує циркуляцію повітря на відстані 15-20 м.

Тим часом дієтологи назвали найкращий напій для втамування спраги в літню спеку. Як стверджують лікарі, найкраще втамовує спрагу спекотного літнього дня звичайний чай з льодом.

Як показують дослідження, в чорному чаї міститися речовини, які мають властивості антиоксиданту і допомагають зберегти молодість і захистити від серцево-судинних захворювань. Чай допоможе повернути хороше самопочуття навіть у жахливу спеку.

Джерело:newsru.ua




Теги:Японія, Австралія, Європа, Франція, мегаполіс, Thanko, спека


Читайте також



Коментарі (0)
avatar