реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ахмет -- сарай: цей бідний Ахметов

Найбагатший громадянин України живе... в орендованому палацi.
Народний депутат Ринат Ахметов днями оприлюднив свою декларацiю про доходи. Вiдповiдно до неї, офiцiйний дохiд багатiя, чиї статки оцiнюють у 16 мiльярдiв доларiв, 2011 року становив... лише трохи бiльше як 400 мiльйонiв гривень.


Але ще бiльше вражає iнше. У податковiй декларацiї Ринат Ахметов зазначив, що володiє двома квартирами у Києвi, загальною площею 1242,1 квадратних метра i гаражем 60,8 "квадрата". А житловий будинок у Донецьку загальною площею 8097,8 квадратних метра, у якому, власне, Ахметов i живе, вiн, як виявилося, орендує -- за 21,6 мiльйона гривень на рiк.

Цiна оренди солiдна: витрати Ахметова на винаймання житла, якщо вiрити його декларацiї, становлять 225 тисяч доларiв на мiсяць. Але, враховуючи, що його хатинку в Донецьку iнакше, як палацом, не назвеш, вартiсть її оренди видається досить правдоподiбною.

Вона розкiшна настiльки, що навiть Букiнгемський палац британської королеви хай сховається. Це -- кiлькаповерховий маєток на територiї колишнього ботанiчного саду Донецька. Його фасад прикрашають скульптури i позолота. А перед входом у хороми олiгарха, просто як у славетному Версалi, на сонцi виграє система фонтанiв. Неподалiк будинку для Ахметова викопали озеро, на березi якого спорудили так званий ахмет-сарай -- кiлька котеджiв i рибальський будиночок...

Та ось у те, що мiльярдер Ахметов, який, за чутками, недавно став власником найдорожчого пентгауза в Лондонi за 136 мiльйонiв євро, не може собi дозволити придбати садибу в Донецьку, де постiйно живе, ну зовсiм не вiриться. Крiм того, постає логiчне питання, хто ж той олiгарх, котрий отримує вiд нього орендну плату за палац?

Вiдповiдь на цю загадку ми знайшли в розмовi з першим заступником голови комiтету Верховної Ради з питань фiнансiв, банкiвської дiяльностi, податкової та митної полiтики Сергiєм Терьохiним, а також з юристом Дмитром Євдокимовим.

-- Чи справдi Ахметов не може купити собi маєток, у якому мешкає?

С. Терьохiн:

-- Треба бути дуже наївним, аби в це повiрити. Насправдi ж рiч у тому, що йому вигiдно не володiти цим шикарним будинком -- для того, аби ухилятися вiд сплати податкiв. Вiце-прем'єр-мiнiстр Сергiй Тiгiпко, а тепер i мiнiстр фiнансiв Юрiй Колобов анонсували введення податку на розкiш в Українi. Ахметов, як iз помпою оголосив Янукович, сплачуватиме його, пообiцяв же, мовляв, Президентовi особисто. Але насправдi платитиме вiн копiйки за свої "офiцiйнi" квартири, а за маєток iз велетенським палацом, в якому живе, не платитиме державi нiчого, бо це ж, мовляв, не його!

Якби палац належав йому, сума податку, за нинiшнiм проектом Тiгiпка, мала б становити 2% мiнiмальної зарплати за кожен квадратний метр загальної площi розкiшного будинку. Або майже 250 тисяч гривень до бюджету України.

Д. Євдокимов:

-- Iз 1 липня, вiдповiдно до Податкового кодексу, в Українi також запровадять податок на нерухомiсть. I його Ринат Леонiдович також не платитиме, хоча мав би. Для будинкiв, житлова площа яких перевищує 500 квадратних метрiв, ставка податку буде 2,7% мiнiмальної зарплати, встановленої законом на 1 сiчня звiтного року.

На початку цього року мiнiмальна зарплата була 1073 гривнi. Отже, 2,7% -- це приблизно 29 гривень. Саме таку суму вiд Ахметова вимагала б Податкова за кожен квадратний метр житлової площi його палацу, починаючи з 251-го.

Кухнi, туалети, коридори, гардероби, комори тощо не враховують. Припустимо, житлова площа його маєтку становить 80% загальної площi, або 6500 "квадратiв". Iз них 250 квадратних метрiв -- не оподатковують, бо на них поширюється так звана податкова пiльга. Залишаються 6250 "квадратiв", якi ми маємо помножити на 29 гривень, щоб дiзнатися, який податок мав би сплатити Ахметов у бюджет Донеччини за свiй "будиночок". У пiдсумку -- понад 180 тисяч гривень.

-- Чи платитиме цi податки той, у кого Ахметов орендує свiй палац?

С. Терьохiн:

-- Ахметов -- не дурний. Юридично "хатка" в Донецьку йому справдi не належить, але фактично її власник, звiсно ж, вiн. Як це? А дуже просто. 2008 року вiн передав право власностi на значну частину своїх активiв, вартiстю 5 мiльярдiв доларiв, офшорнiй фiрмi, розташованiй на Кiпрi. Простiше кажучи, свої "заводи та пароплави" вiн "iнвестував" у невiдомий бiзнес якоїсь кiпрської компанiї.

Як вiдомо, людинi, котра не бажає сплачувати податки в бюджет рiдної держави, створити офшор на Кiпрi дуже просто й вигiдно. Приблизно за 4,5 тисячi доларiв можна придбати фiрму на сонячному середземноморському островi й економити мiльярди. Юридично фiрмочка належатиме пiдставнiй особi, якомусь мiсцевому жителю, але всiма грiшми, якi надходитимуть на її рахунки, розпоряджатиметься лише її тiньовий засновник-багатiй.

Ахметов уже кiлька рокiв успiшно використовує цю схему. Думаю, донецький маєток також виявився серед його численних "iнвестицiй" в економiку Кiпру. У своєї ж офшорної фiрми Ринат Леонiдович, найiмовiрнiше, i винаймає розкiшне житло. За таку суму, яку вiн сам собi встановив, -- грошi, якi вiн сплачує за оренду у свiй офшор, усе одно належать йому.

-- Але ж у Податковому кодексi зазначено, що податок на нерухомiсть, який почне дiяти з 1 липня, сплачують i юридичнi особи-нерезиденти, котрi володiють житлом в Українi. Виходить, власник офшору, за законом, теж має платити?

Д. Євдокимов:

-- За законом -- так. Але той самий закон чiтко не зазначає, яким чином податкова має стягувати податок. Сказано лише, що юридичнi особи самi розраховують суму податку на нерухомiсть, яка є у їхнiй власностi, розбивають її на 4 квартали i сплачують рiвними частинами до держбюджету. Юридичних осiб-нерезидентiв має представляти в Українi юридична або фiзична особа-резидент як податковий агент. Однак будуть вони платити цей податок чи нi, фактично залежить лише вiд їхньої совiстi.

Iноземнi фiрми, особливо офшорнi, притягнути до вiдповiдальностi за несплату цього податку буде дуже нелегко. Насамперед тому, що складно вiдшукати їхнiх власникiв. У цьому й полягає основна "фiшка" офшорних схем. Та й коли вiдомо, що тiньовий власник офшорної фiрми, яка заборгувала державi Україна мiльйони за його житло, -- олiгарх Ринат Ахметов, думаю, нiхто "бавитися" у доведення його причетностi в судах навiть не намагатиметься. Хiба буде "зв'язуватися" українська податкова з офшорною фiрмою спонсора Президента?..

Олександра ТАМКОВА
Еспрес



Теги:офшори, Ахметов, олігарх, декларації про доходи, Донецьк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar