реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Абсурдна арифметика

Продивилась недавно шкільні підручники з математики. Ну що це за задачі? Якийсь застарілий і нецікавий матеріал, який рахувати може і навчить, а ось орієнтуватися в житті – ні. Пропонуємо переписати підручники заново, замінивши задачі такими, які допоможуть учневі не тільки навчитись рахувати, а й зрозуміти, в якому суспільстві він живе і як у ньому себе поводити.
Адже завдання школи хіба не підготувати дитину до реального дорослого життя? А життя у нас, самі знаєте яке. Так ось, яке життя, така має бути й математика.

Отже, задача №1:
Дід Петро все життя пропрацював у колгоспі трактористом. А пенсію отримує в розмірі 764 гривні на місяць. Із них він 300 гривень сплатив за комунальні послуги, і 200 гривень витратив на ліки.

Питання: скільки грамів м’яса на тиждень може собі дозволити з’їсти дід Петро, враховуючи, що ще треба купувати хліб, олію, крупу і взуття на зиму?
Правильна відповідь: Стільки ж, скільки уряд у 2011 році запропонував закласти в споживчому кошику українців, тобто нуль. Замість м’яса дідові Петру доведеться купувати сало (5 грамів на день) і ковбасу (25 грамів, а ви ж знаєте, з чого зараз роблять ковбасу).

Ця задача кожному учню допоможе задуматись, що і його може очікувати в старості, якщо влада не зміниться, і він не встигне «сколотити» собі капітал. А також нарешті перестати клянчити гроші у дідуся і бабусі на кока-колу.
А ось наступні задачі допоможуть учням розширити кругозір і дізнатися про те, чим займаються народні обранці, тобто депутати Верховної Ради:

Задача №2:
У сесійній залі Верховної Ради під час голосування реально знаходиться 135 депутатів.
Питання: Скільки метрів має пробігти по залу й натиснути на різні кнопки один депутат, щоб у результаті нібито проголосувало 226 «народних обранців», тобто потрібний закон був прийнятий.

Задача №3:
Верховна Рада, у склад якої входить 450 народних депутатів, вирішила провести ремонт в одному зі своїх будинків, на що планується витратити 11 мільйонів гривень з державного бюджету. На те, щоб пофарбувати двері, вікна, парти та панелі у звичайній школі, де навчається стільки ж дітей, із бюджету виділили 0 гривень, тому все це оплачувалося з кишені батьків.
Питання: у скільки раз більше обійдеться державі комфорт народних депутатів за комфорт звичайних школярів.

Задача №4:
За даними газети "Дело", у 2012 році медобслуговування народних депутатів і керівників органів влади, а також фінансування санаторно-курортних установ, де вони відпочивають, обійдеться в 460 млн. грн.
При цьому на санаторно-курортне лікування ветеранів війни, інвалідів бюджет передбачає 107 млн. грн.
Питання: Порахуйте, у скільки раз більше депутати цінують своє здоров’я за здоров’я свого електорату.

А ось іще одна корисна арифметика, не про депутатів, але теж про багатих і знаменитих. Може, за підрахунками, учень заодне й подумає, на кого вчитися після школи:

Задача №5:
Вихователька в дитячому садочку Тетяна заробила за місяць 960 гривень. А дочка Леоніда Кучми Олена Франчук купила собі маєток у Великобританії за 80 мільйонів фунтів.
Питання: Скільки тисяч років довелося б працювати Олені Франчук вихователькою дитячого садочка, щоб заробити на такий маєток?

Не можна обминути і тему ціноутворення. Хай дитина розв’язує задачу, і думає, якого біса в Україні досі не побудували завод з виробництва памперсів і хороші сховища для овочів.

Задача №6:
Пачка памперсів (30 штук) коштує 200 гривень. А кілограм картоплі коштує 2 гривні.
Питання: Скільки завдяки нашій «мудрій та турботливій про людей» владі, доведеться селянинові продати картоплі, щоб купити одну пачку памперсів?
Відповідь: 100 кілограм вирощеної важкою працею картоплі.

Таким чином, досить задурювати дітям голову завданнями типу «У петрика було 10 Яблук, два він віддав Тетянці. Скільки яблук залишилось?»
Пора вже привчати дітей до реального життя, тим більше, що рано чи пізно відчути на собі всю абсурдність такої арифметики їм все одно доведеться.

Вікторія ГАВРИК



Теги:шкільна програма, Верховна Рада, рівень життя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar