реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

950-річчя Єлецького монастиря

Сьогодні чернігівський Успенський Єлецький монастир святкує своє 950-річчя. …
Між гіллям однієї з ялин явилася преподобному Антонію Печерському ікона Божої Матері. Чернігівський князь Святослав Ярославич на честь цієї події заснував святу обитель. На місці ялини, котра явила людям диво-ікону, нині розташований вівтар Успенського собору, а сам монастир на згадку про ту подію назвали Єлецьким. Ось така красива легенда, а може (хтозна!), достовірна історія, пов’язана з цим місцем.

Обитель пов"язана з іменами видатних діячів православія Іоаникія Галятовського, який тут і похований, Феодосія Углицького, Лазаря Барановича, Димитрія Туптала та багатьох інших. Тут же 1916 року прийняв священичий сан і Лаврентій Проскура, що стане святим у наш бурхливий 20 вік.
Особливо Єлецька обитель завдячує митрополиту Лазарю Барановичу, який правив 25 років всією українською церквою.
Сучасники доносили в Москву слова Л. Барановича: "Потрібно І нам того, щоб у нас в Малій Россії і нога московська не була".

На жаль, сьогодні монастир належить московській церкві -- заповіт великого митрополита ще не виконаний.

Вчора у монастирі пройшла наукова конференція, на якій, крім істориків, виступили заступник голови обласної ради, прихожанин цього монастиря Олег Обушний, архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій. Сьогодні у головному храмі Єлецького монастиря відбулася урочиста Божественна Літургія, які очолив митрополит Київський УПЦ Московського патріархату Володимир Сабодан.
Біля входу в Успенський собор похований переяславський полковник Леонтій Полуботок, батько наказного гетьмана України Павла Полуботка. За часів урядування в монастирі московської церкви поховання провалилося, але його замість дослідження монахині просто засипали піском. Як згадує дослідник Анатолій Адруг, у 70-і роки минулого століття поховання також відкривалося і він особисто бачив хрест на похованні полковника та дитячий черевик ( у склепі були чоловіче, жіноче і дитяче поховання).
В Єлецькому монастирі також поховано великого ктитора, генерального обозного Дуніна-- Борковського, з яким пов"язана страшна легенда про упиря. У цьому ж монастирі знімався і знаменитий фільм "Вій".




Теги:Лазар Баранович, православний Чернігів, Антоній, Єлецький монастир


Читайте також



Коментарі (0)
avatar