реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

420 свердловин псують воду

Дуже гостро стоїть питання санітарно-технічного тампонажу недіючих артезіанських свердловин, які є потенційними забруднювачами підземних вод і яких на сьогоднішній день налічується близько 420 шт. Проблема полягає у відсутності власників більшості таких об’єктів -- повідомляє відділ регулювання, нормування та лімітування природних ресурсів обласного управління екології.

На території області протікає дві великі річки Десна і Дніпро, 8 середніх (Сож, Судость, Сейм, Снов, Остер, Трубіж, Супой, Удай) та 1560 малих річок загальною довжиною 8336 км. В області налічується 23 водосховища площею 2406,3 га і обсягом води 48,49 млн. м3, 1334 озера загальною площею водного дзеркала 6561,3 га.

Загальний забір води в Чернігівській області у 2009 році становив 153,3 млн. куб. м, у тому числі підземної – 56,71 млн. куб. м, поверхневої - 96,59 млн. куб. м. Забір і використання води залишається на рівні показників минулих років.

Для забезпечення раціонального використання і охорони водних ресурсів, запобігання та попередження забруднення водних об’єктів Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області видаються дозволи на спеціальне водокористування, в яких до водокористувачів доводяться ліміти водоспоживання та водовідведення. На даний час в області зареєстровано 1028 водокористувачів.

Скид стічних вод у 2009 році склав майже 125 млн. куб. м, в тому числі 116 млн. куб. м - у поверхневі водні об’єкти. 15 підприємств області допустили скид недостатньо очищених стічних вод у водні об’єкти області в кількості 22,46 млн. куб. м. Основними забруднювачами водойм є підприємства комунального господарства та м’ясо-молочної промисловості.

Причиною усіх негараздів роботи очисних споруд та неможливості очищувати стічні води до встановлених нормативів гранично допустимих скидів є фізична та моральна застарілість очисних споруд, відсутність в потрібному обсязі капітальних та поточних ремонтів, зношеність обладнання.

Неефективна робота очисних споруд негативно впливає на гідрохімічний стан річок Білоус, Борзна, Борзенка, Десна, Остер, В'юниця, Іченька, Замглай, Парасючка, Снов, Мена, Удай. У створах нижче скиду з очисних споруд для водойм рибогосподарського призначення по амонію сольовому, фосфатах, залізу загальному, завислих речовинах, органічних речовинах та БСК відмічається перевищення граничнодопустимих концентрацій. Для вирішення проблеми необхідні значні обсяги капіталовкладень, джерела надходжень яких на сьогодні відсутні.




Теги:очисні споруди, якість води, Чернігів, скважини, управління екології


Читайте також



Коментарі (0)
avatar