реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

20 років тому освячено П"ятницьку церкву

Першим українським храмом на Чернігово-Сіверщині стала малесенька церква святої великомучениці Параскеви-П"ятниці -- 21 вересня 1990 року її було освячено і таким чином відроджено храм після довгих років комуністичного атеїзму. Саме ця церковця і стала провісницею- зорею відродження українського православія у нашому краї.

-- Перші богослужіння починалися біля храму, під замкненими дверима, -- згадує один з ініціаторів відродження П"ятницької церкви, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний. -- Коли йшов дощ, Євангеліє накривали парасольками і так молилися в будь-яку погоду. Перші паски також святили схожим чином. Аж нарешті, коли влада переконалася у нашій невідступливості, та зважаючи на те, що храм маленький, нам дозволили в ному служити. Власне, це була і не влада, а тодішній директор архітектурно-історичного заповідника Євген Сидельников. А першим священиком був отець Семен Перва.

Сьогодні храм відновлено повністю -- встановлено чудовий іконостас, відремонтовано водостоки, покладено відмостку, підведено опалення та воду. Храм люблять молодята для вінчань та потім для охрещень немовлят.

Редакція "Сіверщини", правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка щиро вітають парафіян П"ятницької церкви зі святом!

Довідка "Сіверщини".
Храм святої великомучениці Параскеви-П"ятниці зведено за наказом чернігівського князя Давида Святославовича на честь св.Параскеви -- її ім"я в святому хрещенні носила донька князя Предслава. Храм належить до кінця 12 століття і є одним із небагатьох, що збереглися із домонгольської доби. П"ятницький дівочий монастир отримував допомогу від гетьмана Івана Мазепи. Був храм значно зруйнований під час другої світової війни, відроджений архітектором Петром Барановським. Уже в 60-і роки за наказом комуністичної влади було знесено дзвіницю. Подальше руйнування зупинила публікація Євгена Сверстюка за кордоном. Нині храм належить до Української православної Церкви Київського патріархату.




Теги:Василь Чепурний, Чернігівська єпархія, свята Параскева, Просвіта, Пятницька церква, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Згадаймо тих перших -- Катерина Тарасенко, Царство їй небесне, Софія Боба, Юрій Соболь, Дарія Євсієнко, Василь Чепурний, Вячеслав Логін, іподияконом був Сергій Шумило, хто ще?
avatar