реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

20-річчя походу "Дзвін-90" відзначили походом до Мазепи

"Все починалося з Товариства української мови імені Т.Шевченка, -- наголосив у своєму виступі голова "Просвіти", редактор газети "Сіверщина" Василь Чепурний на прес- конференції в приміщенні обласної організації УНП з нагоди 20-ліття походу "Дзвін- 90". -- І московські українці звернулися до Товариства з такою ідеєю, і Володимир Ступак був призначений координатором походу від Товариства".

Далі В.Чепурний розповів як патріоти розчарували тоді комуністів:" Похід починався з вокзалу, бо там им зустрічали гостей зі Львова. І, певно, комуністи, тобто влада,готували якісь провокації. Але коли на чолі колони став єпископ української церкви Роман, замаяли церковні хоругви, то секретар міськкому партії Іван Леонов розвів руками:"Націоналісти нас пєрєхітрілі!" Адже явно йти проти церкви комуністи уже не наважувалися".

Голова обласної організації УНП Володимир Ступак нагадав, що в цьому поході вперше було відслужено панахиду по гетьману Івану Мазепі у Батурині, що влада супроводжувала учасників походу машинами з компартійними працівниками, кагебістами та міліцією і тим створювала великий ажіотаж:" А ми вже агітували за незалежну Україну!". В.Ступак показав журналістам лист космонавта Поповича, що очолював товариство української культури Москви "Славутич" про сприяння походу, пресу того часу, яка писала про похід.

З коротенькими спогадами також виступили учасники походу Сергій Черняков, Юрій Соболь та Анатолій Шацький. Прес-конференція завершилася келихами шампанського та многоліттям Україні, за яку, власне й агітували учасники першого загальнообласного антикомуністичного заходу.

Учасники вшанування 20-річчя походу поклали квіти до пам"ятників Борцям за волю України та гетьману Івану Мазепі.




Теги:В.Чепурний, Ступак, українська церква, Просвіта, Дзвін- 90, єпископ Роман, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar