реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Проблеми малих сіл вирішують на Ніжинщині

Почечине і Валентіїв – два населені пункти Перебудівської сільської ради. Хоча і розташовані вони по різні боки від центрального населеного пункту, та проблеми мають однакові. В цьому зміг переконатися голова Ніжинської районної ради Валерій Марченко на зустрічі з їх жителями під час проведення Дня віддаленого села.
На території Перебудівської сільської ради Валерій Анатолійович бував неодноразово, а от поспілкуватись з жителями двох малих сіл нагода випала вперше. Зібралися люди біля сільських магазинів, бо інших приміщень для проведення подібних заходів в населених пунктах немає. Добре що хоч дощик, який припустився зранку, стих і дав змогу провести зустріч. А людей зібралося не мало: близько 25 чоловік в Почечиному, та близько 20 у Валентієві. Це при тому, що кількість населення разом в двох селах, складає 152 чоловіки.
Існує закономірність: чим менше село, тим більше проблем. До того ж всі вони настільки наболілі і важливі для їх мешканців, що дуже важко визначити першочергові. Ось і почечінці з валентіївцями, як і інші жителі населених пунктів району, скаржилися на низькі закупівельні ціни на молоко, погані дороги, а через це незадовільне автосполучення з містом, наголошували на необхідності заміни електроопор по селу.
Але не можна сказати що жителі цих сіл звикли лише плакатися та просити. Багато роблять вони і самі для громади. В селах чистенько, проведено благоустрій. Що дороги ремонтувати потрібно не лише у них, а й по всьому району, вони також розуміють. Тому власними силами, використовуючи цегляний «бій» засипали найбільші ями. Можна було б ще роботи продовжити, та от «бій» навантажувати руками дуже важко. Ось і звернулися до голови районної ради аби допоміг з екскаватором.
Валерій Анатолійович уважно вислухав всі звернення. А от роздавати обіцянки, що все зробимо і завтра ви заживете «як у Бога за пазухою» не поспішав. Бо звик до того, що обіцянки потрібно виконувати, тому й підходить до них завжди дуже виважено. З екскаватором пообіцяв допомогти, якщо вирішити це питання буде не під силу сільському голові, бо в першу чергу це обов’язки сільської влади.
Питання ремонту під’їзних доріг до сіл Почечине і Валентіїв не нове. Неодноразово воно порушувалось в депутатських запитах депутата районної ради Петра Лабузького. Тому ці дороги планується включити до плану ремонтних робіт на 2010 рік. А в цьому році доведеться вдовольнитись власноруч зробленим ремонтом, бо в плані ремонтних робіт їх немає. Доречі, в цьому році по Крутівській зоні буде ремонтуватись під’їзна дорога до с.Поляна, яка була включена до плану ремонтних робіт за підсумками проведення Дня віддаленого села в цьому населеному пункті влітку 2008 року.
«Що стосується низьких закупівельних цін на молоко, то власними силами нам не впоратись», - сказав голова районної ради. Тому при підготовці до Всеукраїнської наради сільських, селищних голів, яка буде проходити 23 травня цього року в м. Києві, нами підготовлені і передані до Кабміну пропозиції по прийняттю Постанови, згідно якої має бути установлена хоча б мінімальна закупівельна ціна на молоко.
При приїзді у Валентіїв стикнулися ще з однією проблемою, яка хвилює жителів цього невеличкого населеного пункту чи не найбільше: коли в їх оселях запалає «голубий вогник». Земляні роботи по селу проведені, люди вклали гроші, зробили в будинках реконструкцію опалювальних систем, закупили газове обладнання - бо їм обіцяли газ ще в 2008 році. Але грошей на підвідний газопровід з Державного бюджету не надійшло. Не буде їх і в цьому році. А ще через рік і проекти нові доведеться робити, бо закінчиться їх термін. Ніби то й сума не велика – 100 тис. грн., а де її взяти? Районний бюджет пустий, ледве спроможний наскребти гроші на виплату заробітної плати бюджетникам. В Державному бюджеті - 2009 кошти на газифікацію населених пунктів не передбачені взагалі. Залишається єдина надія – інвестор. Валерій Анатолійович навів приклад Сальненської сільської ради, де місцевий інвестор, в рахунок майбутньої плати за оренду земельних паїв допоміг людям газифікувати оселі. Розпайовані землі навколо с.Валентіїв обробляє ПП «Агротрейд». На початку осені збігає термін оренди. Потрібно буде переукладати договори. Можливо це шанс для валентіївців «розрубати газовий вузол», тим більше що усні обіцянки щодо допомоги у газифікації інвестор давав раніше. Залишається слова підтвердити справою. Якби тільки у селян вистачило твердості і наполегливості не втрати цей шанс.

Оксана Мелашенко






Коментарі (0)
avatar