реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Власники дачних і садових ділянок, не забудьте сплатити податок на землю!

З приходом весни у більшості людей виникає бажання більше часу проводити на свіжому повітрі. А у власників земельних ділянок – це бажання поєднується з необхідністю. Про те, що земельні ділянки потребують обробітку, напевно всім відомо, а от про те, що за користування земельною ділянкою необхідно сплачувати податок, напевно знають не всі. Так от, статтею 2 Закону України «Про плату за землю» передбачено, що використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено, визначаються до її встановлення в порядку, визначеному цим Законом.
Насьогодні, найпоширенішим із способів набуття громадянами права власності на землю – є приватизація. Якщо фізична особа приватизувала дачну або садову ділянку, то вона зобов'язана самостійно сплачувати податок на землю, якщо не приватизувала – його сплачує садове або дачне товариство. У такому разі особа відшкодовує товариству суму податку.
Фізичні особи мають право на пільги передбачені Законом № 2535-XII. Зокрема, від податку звільняються:
інваліди I та II груп;
громадяни, що виховують трьох і більше дітей;
громадяни, у яких члени родини проходять термінову військову службу;
пенсіонери;
ветерани війни, а також інші особи, що користуються пільгами відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (зі змінами та доповненнями);
особи, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС.
Для зазначених осіб надаються пільги на одну земельну ділянку кожного виду в межах норм, установлених Земельним кодексом
Земельний податок громадяни можуть сплатити у відділенні банку або в сільській раді за місцем розташування земельної ділянки. Плата за землю вноситься двічі за рік рівними частинами: до 15 серпня і до 15 листопада. Про суму податку на землю і номер відповідного рахунку можна дізнатись у податковій інспекції за місцем розташування земельної ділянки і в місцевій раді.
Зазначимо, що за несвоєчасну сплату податку на суму боргу нараховується пеня з розрахунку 120 % річної дисконтної ставки Нацбанку України (на день появи податкового боргу або на день його погашення) за кожен календарний день прострочення.
Крім пені нараховується штраф, розмір якого залежить від кількості днів прострочення і становить від 10 до 50 % суми заборгованості.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області






Коментарі (0)
avatar