реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

16-17 ТРАВНЯ У КАНЕВІ - ПРОЩА ДО ТАРАСА

16-17 травня 2009 року вже вдруге люди з усієї України зберуться у Каневі на «Прощу до Тараса». Ініціатором акції є Рух добровольців «Простір свободи». Завдяки спільним діям людей доброї волі вже за рік Проща стала реальністю.
Суть цієї спільної дії полягає в оновленні традиції паломництва на могилу Тараса Шевченка до дня перепоховання поета. Але вона відрізняється від традиційних травневих заходів у Каневі.
По-перше, головним змістом акції є живе читання текстів Шевченка і живе спілкування людей, що приїздять у Канів з усіх кінців країни. Акція є вільною від «офіційних заходів», промов і партійної пропаганди. Організовують її самі учасники. Кожен з них приїздить до Канева не як пасивний глядач, а як носій національної пам’яті й творець українського майбутнього.
По-друге, Проща відбувається не в будній день 22 травня, а в неділю перед цією датою (у 2009 році – 17 травня). Це дозволяє приїхати до Шевченка всім, хто цього прагне.
По-третє, Проща до Тараса відбувається на цілком добровільних засадах. Кожна група людей чи окрема людина приїздить до Канева власним коштом і з автономним забезпеченням, оргкомітет забезпечує лише загальну координацію.
У 2009 році центральною ідеєю Прощі до Тараса є утвердження християнських цінностей в українському суспільстві.
В рік, коли споживацьке ставлення до життя привело Україну і все людство до матеріальної й моральної кризи, особливо важливо звернутися до духовних цінностей, які мають посісти наріжне місце в житті людини.
На могилі Шевченка – великої людини й великого християнина – вже багато десятиліть немає хреста. І ця обставина є промовистим символом.
Основні заходи „Прощі” відбуватимуться в неділю, 17 травня, з 10 до 17 години. Зокрема, з 11 години на могилі Шевченка звучатимуть його вірші, а о 12.30. учасники „Прощі” під час символічного дійства „Живий хрест” розташуються на Тарасовій горі в формі козацького хреста. Це дійство символізуватиме як підтримку ідеї повернення хреста на могилу Шевченка, так і потребу піднесення вічних цінностей на найвище місце в нашому житті. Також у неділю о 14.30. під Тарасовою Горою відбудеться акустичний концерт рок-гуртів з Києва й Полтави.
Окрема програма передбачена для тих, хто житиме 16-17 травня в наметовому містечку на березі Дніпра. Центральними заходами суботи, 16 травня, буде перформенс „Слово Шевченка в кольорі” о 15.00 та спільна розмова „Як знайти дух Шевченка в сучасності” о 20.00.
Учасники Прощі привезуть із собою до Канева українські книги та диски з українською музикою, які вони 16 травня даруватимуть мешканцям міста.

Детальніша інформація - на сайтах www.dotarasa.org та www.dobrovol.org
Зв'язок з оргкомітетом [email protected] тел. 8 (097) 179 47 09






Коментарі (0)
avatar