реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Радіо Пугачової вмостили на українські хвилі

Боротьба за український медіа простір триває :

скандал в Національній раді

Наш інформаційний простір, який і так в значній мірі не є ні національним, ні державницьким, все більше стає предметом боротьби кланів, піддається натиску з-за кордону. Черговим проявом цього став скандал у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. Ця державна структура є регуляторним органом, який контролює ситуацію в телерадіоефірі. Хоч основна частина телерадіоорганізацій є приватними, але вони, нарівні з державним, повинні отримувати від Нацради ліцензії на мовлення і дотримуватися норм законодавства, особливо у мовній сфері. Нацраду з восьми членів призначають на паритетних засадах парламенти і президент.

Днями голова Національної ради Віталій Шевченко подав у відставку. Віталій Федорович – наш земляк, родом з Ічні. Відомий в Україні журналіст, політичний і громадський діяч, депутат парламенту кількох скликань, один із засновників Народного Руху, нині перебуває в Українській народній партії. Багато років був членом Нацради, заступником її голови, а останні роки очолював раду. Під його керівництвом рада чимало зробила для українізації нашого телерадіопростору. Але все це доводилося робити в непростих умовах, що засвідчив і нинішній скандал.

Приводом до відставки голови Нацради стало її недавнє рішення щодо впровадження в наш радіоефір російського «Радіо Алла», власником якого є Алла Пугачова. Проти цього рішення виступили лише три члени ради: окрім голови, його заступник Іван Курус, котрий також подав у відставку, та Іван Плаксюк. П`ять членів ради проголосували за Аллу.

В чому суть конфлікту? Річ у тім, що російську радіостанцію поставили в наш ефір на хвилі недавно створеної української станції «Radio One». Це радіо отримало на конкурсі ліцензію на мовлення, працювало на підтримку молодої української естради, користувалося значною популярністю. І раптом таке рішення. Чи комусь не вгодило наше радіо, чи тісно стало в ефірі ? Причому, все робилося поспіхом, рішення, проголосоване «п’ятіркою», було оприлюднене на сайті Нацради навіть без підпису голови. Зроблено це було 14 квітня, а 15-го відзначалося 60-річчся Пугачової. Може, дехто спішив зробити їй подарунок до іменин?

Переоформлено було ліцензії згаданого українського радіо на «Радіо Алла» не лише в столиці, а й деяких регіонах – Харкові, Донецьку, Одесі. Причому, за заявками з місць, від приватних телерадіокомпаній, які досі транслювали згадану українську станцію, а потім уклінно попросили російське радіо.

Члени Нацради, котрі голосували за це, говорять, що, мовляв, «Радіо Алла» пообіцяло «представити концепцію», яка не суперечитиме українським національним інтересам. Може, колись представлять. А поки що в ефірі «крутиться» російська попса.

Натомість мало де можна почути в регіонах Третю програму Національного радіо—чудовий Канал «Культура», на якому йдуть програми про мистецтво, літературу, духовність. Але нормально слухати цей канал можна хіба що в Києві та околицях. І от Держкомтелерадіо, державний орган, який керує державними телерадіоканалами, нічого не робить, щоб розширити аудиторію мовлення.

Петро АНТОНЕНКО.






Коментарі (0)
avatar