реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

А у нас в квартирі газ. А у вас?

Нестабільна економічна і політична ситуація в нашій державі негативно позначилася на всіх сферах надання послуг населенню нашої області. Не оминула вона і газової сфери. ВАТ «Чернігівгаз» занепокоєний стійкою тенденцією до зниження рівня платежів за послуги з газопостачання і черговий раз нагадує споживачам про необхідність повних і своєчасних розрахунків за природний газ. Невиконання споживачами своїх платіжних зобов’язань не тільки впливає на фінансовий стан ВАТ «Чернігівгаз», а й, в першу чергу ставить під загрозу безперебійне і безаварійне постачання газу.
По коментарі про стан розрахунків ми звернулися до заступника голови правління ВАТ «Чернігівгаз», Сергія Савченка.

Сергію Віталієвичу, як змінилася ситуація по споживанню і розрахункам за природний газ в Чернігівській області в 2009 році у порівняні з попереднім?
Проаналізувавши стан розрахунків за перші два місяці 2009 року, треба сказати, що тенденція до зниження рівня розрахунків, на жаль, зберігається.
До збільшення нарахувань для населення призвело, в першу чергу, зростання роздрібної ціни на природний газ в грудні 2008 року. За січень-лютий населення області спожило 142,0 млн. куб. м природного газу на суму 60,5 млн. грн., що на 4,5 млн. куб. м і на 26,3 млн. грн. більше відповідного періоду 2008 року. Рівень розрахунків склав – 85,2%, порівняно з аналогічним періодом в 2008 році -104,9% і загальний борг населення на 01 березня 2009р. враховуючи борги минулих років – перевищив 24 млн.грн.
Бюджетні установи різних рівнів бюджетного фінансування спожили за 2 місяці 2009 року 10,9 млн. куб. м природного газу(в 2008 році – 10,6 млн. куб. м) вартістю 27,1 млн. грн. Рівень розрахунків становить 78,1% (в 2008 р.- 88,8%) у тому числі:
-бюджетні установи місцевого бюджету розрахувались на 91,6% (в 2008 році-95,1%);
-бюджетні установи державного бюджету розрахувались на 55,6% (в 2008 році- 79,9%).
Промислові підприємства та підприємства комунального побуту за перші два місяця цього року спожили 2,9 млн. куб. м газу вартістю 7,6 млн. грн. На 1 березня рівень розрахунку становив лише 45%.
Із цих показників можна побачити, що рівень неоплачених боргів за спожитий природний газ вже набув стійкого і загрозливого характеру.
Назвіть, будь ласка, найбільших боржників по Чернігівської області серед бюджетних установ і промислових підприємств.
Найбільші боржники державного бюджету, станом на 1 березня 2009 року: Остерська КЕЧ (Козелецький р-н) - 4,323 млн.грн.;Чернігівська КЕВ (Чернігівський р-н) – 666,2 тис.грн. ; ПТУ-33 (Носівський р-н) – 133,3 тис.грн.; Качанівка історично-культурний заповідник (Ічнянський р-н) - 58,0 тис.грн.; технікум сільського господарства ( Бобровицький р-н) - 30,0 тис.грн.
Найбільші боржники місцевого бюджету, станом на 1 березня 2009р. - у Варвинському районі. Центральна районна лікарня -120,9 тис. грн. і сільська рада – 102 тис. грн. Відділи освіти: Варва – 112,0 тис.грн.; Короп – 227,4 тис.грн.; Прилуцький р-н – 282,9 тис.грн. ; Ріпки – 103,9 тис.грн.; Щорс – 63,1 тис.грн.
Серед промислових підприємств області Чернігівське тролейбусне управління - 234,2 тис.грн., ВАТ «Хімтекстильмаш» - 72,2 тис. грн., Прилуцький м`ясокомбінат - 31,9 тис. грн., МПП «Вітраж» - 21,7 тис. грн.
Яка кількість промислових підприємств була відключена від системи газопостачання за І квартал 2009 року?
За цей час відділом по роботі з боржниками фактично відключено у м. Чернігові - 65 абонентів, по Чернігівському району – 7, а по області взагалі – 144 абоненти.
Які дії застосовує газове товариство до боржників для стимулювання сплати наданих послуг з газопостачання?
Одним з методів впливу на неплатників є роз’яснювальна робота серед споживачів через контролерів та через засоби масової інформації, яка покликана підвищити свідомість населення щодо важливості своєчасних та повних розрахунків за спожитий газ.
Для дебіторів, що свідомо і систематично ухиляються від сплати за користування природним газом, згідно з чинним законодавством, застосовується передача справ по абонентах –боржниках до суду, припинення газопостачання шляхом пломбування запірних пристроїв, відрізка трубопроводу на ввідних стояках та відрізка дворового газопроводу від вуличного. Особливо прикро, що найчастіше наші працівники повинні робити це під час опалювального сезону.
Чернігівська область одна із трьох по Україні, яка цілорічно має гарячу воду та стабільне газо – і теплопостачання. Але неплатежі за спожитий газ впливають на своєчасні розрахунки «Чернігівгазу» з ДК «Газ України». Непогашена заборгованість у свою чергу ставить під сумнів продовження дії договору на газопостачання для підприємств комунального побуту на ІІ квартал 2009 року.
Я хочу ще раз нагадати мешканцям нашої області: в разі несвоєчасної і неповної сплати за природний газ, працівники ВАТ «Чернігівгаз» будуть вимушені здійснити відключення боржника від газової мережі. Більш того, газопостачання буде відновлене тільки тим абонентам, котрі 100 % сплатили борг та вартість послуг по відключенню та підключенню до системи газопостачання у розмірі 91, 86 грн. Юридичним особам, окрім погашення заборгованості, ще доведеться сплатити штрафні санкції та вартість послуг, яка для цієї категорії становить 379,32 грн.
Споживачі повинні усвідомити: перед товариством стоїть першочергове завдання чіткого дотримання платіжної дисципліни і недопущення безоплатного відпуску жодного кубометру блакитного палива.
Шановні чернігівці та мешканці області, пам’ятайте: своєчасні розрахунки за спожитий газ – це основа забезпечення безперебійної та безаварійної роботи газотранспортної системи Чернігівського регіону.
Прес-служба ВАТ «Чернігівгаз»






Коментарі (1)
avatar
1
а у нас пічка cool
avatar