реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Вшановано краєзнавця. Вперше у Прилуках

12 лютого у місті Прилуки відбулося відкриття меморіальної дошки відомому у місті і області краєзнавцю Миколі Івановичу Куриленку, який пішов з життя рік тому.
Куриленко Микола Іванович -дослідник, краєзнавець, який дуже любив свій рідний край і прикладав багато зусиль для збереження і відродження святинь, про що свідчать 99 публікацій у пресі, де він піднімав питання повернення церкви її власності, відібраної за часів комунізму, одним з перших надрукував матеріали про Голодомор 1933 р. та склав списки розстріляних вчителів та репресованих священників.
Написав історію свого мікрорайону, іподрому, нарис «Терор проти свого народу», має публікації у «Наукових записках» Києво-Могилянської академії про Іоасафа Білгородського.
Учасник 4-х міжнародних конференцій.
В рік святкування 2000-річчя Різдва Христового був нагороджений пам’ятною медаллю та іконою «Різдво Христове» Чернігівським і Новгород-Сіверським єпископом Амвросієм.
Автор книг:
- «Історія Густинського Свято-Троїцького монастиря»;
- «Спасо- Преображенський собор»;
- «Прилуцьке благочиння: історія, трагедія, відродження»;
- «Свята Чернігівська земля»;
- «Духовні святині на території Ніжинсько-Батуринської єпархії».
Ініціаторами встановлення меморіальної дошки виступили рідні та друзі покійного. Фінансову підтримку у виготовленні та встановленні дошки надав меценат Коптєв Ю.В., місцеві підприємці та друзі краєзнавця. Автором барельєфа виступив місцевий скульптор Кантур С.Т.
На урочистому відкритті меморіальної дошки виступили міський голова Беркут Ю.В., голова Прилуцької районної ради Кузьменко Г.І., колеги та друзі. Почесне право відкрити дошку було надано міському голові та дружині краєзнавця Ользі Михайлівні Куриленко. Пам’ять краєзнавця присутні вшанували хвилиною мовчання.

Сайт управління культури та туризму Чернігівської ОДА
http://cult.gov.ua/news/2009-02-13-898






Коментарі (0)
avatar