реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Займаєшся господарською діяльністю і не зареєструвався? Доведеться відповідати – сплачувати штраф у тисячу гривень

Адміністративне стягнення З кожним роком у м. Чернігові збільшується кількість фізичних осіб, які зареєструвалися як суб’єкти господарської діяльності. Зараз в обласному центрі їх нараховується близько 23000. Одночасно є громадяни, які здійснюють господарську діяльність без належним чином оформлених документів. Відповідно до Закону України “Про державну податкову службу в Україні “ ДПІ у м. Чернігові здійснює контроль за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів господарської діяльності. За результатами проведених контролів у разі встановлення порушень чинного законодавства складаються протоколи про адміністративні правопорушення, які потім направляються до районних судів для винесення постанов.
Керуючись статтею 164 Кодексу про адміністративні правопорушення, за провадження фізичною особою господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання суди накладають стягнення у вигляді штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 340-680 грн ) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.
А дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1020 грн ) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.
Так, наприклад, постановою Новозаводського районного суду громадянку Д. було притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення ст.164 КпАПУ і застосовано до неї стягнення у вигляді штрафу в сумі 510 грн за те, що вона на Центральному ринку м.Чернігова здійснювала діяльність без державної реєстрації як суб’єкт господарської діяльності, а саме торгувала овочами.
Постановою Деснянського районного суду притягнуто до відповідальності громадянку Х. та накладено на неї стягнення у вигляді штрафу у розмірі 680 грн за те, що вона торгувала шкарпетками, тобто провадила господарську діяльність без державної реєстрації як суб’єкт господарювання.
Таким чином, при здійсненні систематичної господарської діяльності без державної реєстрації необхідно зареєструватися приватним підприємцем в установленому законом порядку.

Віктор Шкібтан, завідувач сектору оперативних перевірок Державної податкової інспекції у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar