реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Березнянський референдум

Нині на селище Березне Менського району насунулася чергова проблема, яка вийшла на рівень області і потребує проведення місцевого референдуму, що відбудеться 25 січня.
На початку осені рішенням депутатів селищної ради будівлю колишньої церкви (кінця 18 ст.), де знаходився місцевий будинок культури, було передано місцевій громаді УПЦ Московського патріархату. На сьогодні там усе облаштовано для служби, над приміщенням височіє православний хрест.
Проблема полягає в тому, що частина приміщення завалюється, та й не всі березнянці згодні з такою ситуацією.
Молитися ніде
— У центрі селища нам потрібен храм, — пояснює місцевий житель, активний віруючий Григорій Павленко. — Єдина діюча церква св. Петра і Павла в Березні знаходиться на околиці, для декого до неї йти потрібно кілометрів 5. А нещодавно відкрита церква розташована прямо у центрі, всім зручно, особливо бабусям. Громадою ми почали облаштовувати приміщення, ремонтувати його. До речі, юридично релігійну громаду зареєстрували 15 років тому, я тоді особисто був проти передачі приміщення колишньої церкви під храм. Але часи змінилися, тепер там немає наприклад духового оркестру, на 80% аварійний зал, Божа служба відбувається у фойє.
Що стосується подальшої долі клубу, то директор підприємства «Березнянське» Михайло Ємець готовий надати частину приміщення для молоді. Ми проводили опитування березнянців про те, як вони ставляться до відродження релігійною громадою богослужінь у клубі, більше 2000 жителів підтримали нас.
А прокуратура проти
«Палки в колеса» березнянцям, які хочуть мати церкву в центрі селища, ставить районна прокуратура, яка наклала протест на рішення селищної ради. За словами місцевого жителя Михайла Трепача, це трапилося за поданням обласного управління культури, яке сумнівається у законності рішення селищної ради. Проблема в тому, що у сільради немає документів на право власності «церкви-клубу».
«Хто ж буде проти церкви? А клуб будуватимемо», — відповідали мені березнянці, коли я запитував у них, як вони ставляться до того, що у приміщенні клубу відроджено церкву.
«Церкву треба відроджувати, а приміщення для клубу необхідно шукати, — пояснив мені ситуацію березнянець Василь Гук. — Є величезне приміщення недобудованого спорткомплексу, де можна й клуб зробити, і спортом займатися».
Василь Миколайович показав це приміщення — величезний «довгобуд», поруч з яким хотіли будувати басейн, але грошей не вистачило. Для його переобладнання потрібні мільйони й мільйони. Поруч з ним стоїть хрест, на якому написано, що тут раніше височіла церква Благовіщення Божої Матері. А клуб ой як потрібен 5 тисячному селищу.
Співоче поле як напохваті
— Чому відразу не збудували клуб зі спорткомплексом? – запитує директор Березнянського будинку культури Василь Леоненко. — Адже вже тоді, у 1996 році, віруючі порушували питання про повернення храму. Я пропонував такий варіант керівництву ВАТ «Березнянське», яке споруджувало спорткомплекс, але воно чомусь відмовилося.
Сьогодні в Березні Будинок дитячої та юнацької творчості розміщується у панському будинку, спорудженому 1903 року. А що казати про дитячу бібліотеку, котра знаходиться, як і Будинок дитячої творчості, у непридатному для використання будинку. Уже декілька років нас виручає Співоче поле, на якому проводяться концерти до знаменних дат, випускні вечори. Виручають намети політичних партій, в яких розміщують музичну апаратуру, ховаючи від дощу.
Таким чином є проблема: є колишня церква, в якій донедавна базувався клуб. Є бажання громади мати храм у центрі села.
Але є ще й бажання молоді. Яку ніхто не питав. Останнім часом на танці та свої молодіжні розваги ходять до барів, котрих у селищі більше півдесятка. Збиратися ж ніде.
Олександр ЯСЕНЧУК.

Повністю матеріал надруковано в газеті "Сіверщина" разом із фото скромної садиби батюшки Московського патріархату Василя Дендака.






Коментарі (0)
avatar