реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

7 мільйонів -- коту під хвіст, тобто "Чернігівводоканалу"

ЩО ЗАВАЖАЄ ЧЕРНІГІВВОДОКАНАЛУ?

Державні аудитори встановили причини, які негативно впливають на діяльність КП «Чернігівводоканал».

Аудиторська група КРУ в Чернігівській області згідно з планом контрольно-ревізійної роботи дослідила фінансово-господарську діяльність КП «Чернігівводоканал» за 2006 — І півріччя 2008р. і встановила цілу низку факторів, що негативно впливають на діяльність комунального підприємства. Про це повідомила заступник начальника контрольно-ревізійного управління Світлана ШАШ.

За висновками державних аудиторів, через різницю між витратами та нарахуваннями, яка фактично не відшкодовувалась з державного та місцевого бюджетів, підприємство втратило 26 млн. грн.

Втім, не кращим способом позначилися на фінансово-господарській діяльності КП «Чернігівводоканал» і деякі суб’єктивні фактори. Зокрема, у ході дослідження реконструкції каналізаційно-очисних споруд м. Чернігова в рамках виконання програми «Питна вода в Україні» на 2006-2020 рр.» державні аудитори встановили непоодинокі факти прийняття неефективних управлінських рішень.

Так, уклавши договір вартістю 19,5 мільйона гривень з умовою попередньої оплати з ТОВ «Текос Лтд» (статутний фонд якого складає аж 51 копійку!), керівники підприємства зробили більш ніж сміливий крок, не побоявшись, таким чином, втратити бюджетні гроші.

В усякому разі 7 млн. грн., вже використаних на впровадження нового обладнання, як пересвідчились аудитори, значною мірою не позначились на ефективності роботи очисних споруд. Стічні води з перевищенням гранично допустимого вмісту фосфатів, хлоридів, азоту амонійного і далі скидаються до річки Білоус.

Щедрою рукою «підмахнувши» завищені калькуляції приватних підприємців на транспортування мулу з очисних споруд, керівники Чернігівводоканалу переплатили підприємцям щонайменше 605 тис. грн. Не поскупились вони також, давши «добро» на рентабельність СПД у розмірі 25% (тоді, як рентабельність самого комунального підприємства обмежена лише до 12%).

Втім, щедроти комунального підприємства поширювались не лише на представників малого бізнесу. На благодійні цілі на адреси різних установ, організацій і закладів (не тільки дитячих) воно спрямувало загалом понад 150 тисяч гривень.

І зовсім вже не зрозуміла «підмога» комунального підприємства ВАТ САН Інбер Україна» (пивзаводу), ВАТ «Чернігівське Хімволокно» та ЗАТ «КСК Чексіл». Необґрунтовано знизивши плату за приймання стічних вод у частині вартості електроенергії, КП «Чернігівводоканал» втратило 647 тис. грн.

За результатами проведеного дослідження аудиторська група розробила рекомендації, які адресувала Чернігівській міській раді як власнику комунального підприємства та самому КП «Чернігівводоканал». Про висновки державного фінансового аудиту КРУ також поінформувало прокуратуру Чернігівської області.

Примітка. Начальник КП «Чернігівводоканал» О.М. Шкінь в листі на адресу КРУ висловив велику подяку за проведення державного фінансового аудиту свого підприємства і надання пропозицій та зауважень, що в подальшому допоможуть ефективній діяльності підприємства. Разом з тим Олександр Шкінь висловив жаль з приводу того, що аудиторам і керівництву КП не вдалось досягнути повної згоди з деяких позицій. «Причиною такого непорозуміння, — на переконання начальника КП «Чернігівводоканал», — міг стати величезний обсяг вузькоспеціальних знань та специфічного галузевого досвіду, пов’язаний з питаннями, які вивчалися»

Прес-служба КРУ в Чернігівській області






Коментарі (0)
avatar