реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Актуально. Все про доручення на авто. Юридична консультація фахівців

Обмеження на доручення
Чи може власник автотранспорту, який тимчасово ввіз на митну територію України, передавати іншій особі повноваження щодо розпорядження цим транспортом? Який порядок реєстрації ввезеного транспорту?
Михайленко К.С., м.Чернігів.

Відповідає Оксана БОГДАНОВСЬКА, головний спеціаліст відділу нотаріату Головного управління юстиції в Чернігівській області.

Досить часто водії транспортних засобів користуються автомобілем за дорученням. Що треба знати при вчиненні нотаріальної дії щодо посвідчення доручення на розпорядження (купівлі-продажу, обміну, даруванні) транспортними засобами?
Є певні обмеження щодо такої дії. Не можуть бути передані у володіння або користування іншим особам транспортні засоби, які ввезенні в Україну тимчасово. Ввозити дозволяється лише громадянам-резидентам (громадяни-резиденти – це громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі ті, які тимчасово перебувають за кордоном) терміном до одного року після сплати ввізного мита та інших податків (зборів).
Згідно із Законом України «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування речей, товарів та транспортних засобів…» транспортні засоби, ввезені на територію нашої держави фізичними особами, підлягають обов’язковій реєстрації в підрозділах ДАІ із зазначенням відомостей про сплату мита, заборону відчуження, дати зворотного вивезення. На зареєстровані автомобілі видаються свідоцтва про їх реєстрацію.


До уваги автомобілістів

Як їздити за дорученням в сучасних умовах?

Закінчилися спокійні часи для автоаматорів, які їздили за дорученнями. Водії в шоці: тепер усіх, хто не встиг отримати тимчасового талону на управління автомашиною (замість доручення), штрафують на суму від 425 до 850 гривень. Що робити?
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко:
— Всі знали, що вже чотири роки, згідно з Правилами дорожнього руху, водій зобов'язаний мати при собі талон. Але штрафи були смішні, і співробітники ДАІ просто заплющували очі на те, що багато хто їздить за дорученням і талонів не оформляють. А зараз усі дружно побігли в МРЕО і вистоюють величезні черги. Неначе раніше не здогадувалися, що порушують правила.

Довідка: У підпункті «б» п. 2 Правил дорожнього руху зазначалось, що водії повинні при собі мати «свідоцтво на право спільної власності на цей транспортний засіб АБО (нами виділено) тимчасовий реєстраційний талон», тобто водій не зобов’язаний був, а мав право вибирати, який документ йому краще мати.


Глава парламентського комітету з питань правової політики Сергій Міщенко:
— Нотаріально оформлене доручення дає право управління, володіння і розпорядження транспортним засобом.

Як пояснили у МРЕВ ДАІ області, відтепер доручення саме по собі не є «дозвільним» документом без наявності тимчасового талону. Без нього можна їздити лише 10 днів, протягом яких треба обов’язково отримати талон.
Для оформлення тимчасового талону необхідно:
• пройти техогляд;
• отримати висновок експерта-криміналіста.

Подати до МРЕВ ДАІ:
• копію паспорта;
• копію доручення;
• страховий поліс;
• техпаспорт;
• заяву, віддруковану в МРЕО;
• квитанцію про сплату всіх послуг і вартості техталону.






Коментарі (0)
avatar