реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Здоров’я людини і мобільний зв’язок

Ера стільникового зв’язку крокує невпинно по планеті. Ми впевнено женемося за найкращими новинками серед маленьких і зручних мобільних апаратів для спілкування. Тому такі телефони вже давно стали для дорослих не розкішшю, а засобом зв’язку. А для дітей — звичайною забавою.

Останнім часом точаться активні розмови з приводу шкідливості сигнального джерела стільникових телефонів – станцій, але це ще остаточно не з’ясовано. Саме це питання намагалися з’ясувати чернігівські журналісти під час прес-туру, організованого 19 травня Чернігівським прес-клубом реформ спільно з фахівцями Чернігівського відділення компанії «Київстар» та спеціалістами санітарно-епідеміологічної станції в Чернігівській області.
Спочатку була екскурсія на одну з діючих базових станцій, що розташована неподалік вулиці Московської (район Подусівки) в Чернігові. Експерти стільникового зв’язку провели заміри рівня електровипромінювання. Представники ЗМІ переконалися у нормі необхідних показників. Для цього вони піднімалися аж на останній дев’ятий поверх розташованого поруч житлового будинку. Щоправда, якщо знизу, біля самісінької станції, контрольний прилад показував майже нульовий рівень випромінювання, то зверху він зафіксував незначне підвищення, але воно не перевищувало допустимої санітарної норми, яка в Україні вважається максимальною – 2,5 Вт на см2. Для порівняння: щільність потоку електромагнітної енергії в місці знаходження людини в Росії та Угорщині не повинна перевищувати 10 Вт/см2, у Скандинавії – 100 Вт.

Фахівці порівнювали рівень електромагнітного випромінювання мобільних станцій з увімкненими телевізорами, комп’ютерами, мікрохвильовими печами і переконували присутніх журналістів у безпечності перших.
Якщо, наприклад, спеціалісти США, Японії провели ряд досліджень, у результаті яких користування мобільними телефонами деякою мірою є ризикованим для здоров’я, то, як зазначалося вище, ситуація із мобільними станціями ще не повністю вивчена. Попередні дослідження, як стверджували на прес-конференції фахівці, довели, що загрози для людей і тварин такі установки не несуть, якщо дотримуватись певних правил.
Особливу стурбованість людей викликає неперевірена інформація про випадки ракових захворювань у районах, прилеглих до базових станцій мобільного зв’язку. Водночас протягом 15 років у результаті проведених досліджень не отримано фактичних даних про те, що дія електромагнітних сигналів, які йдуть від мобільних передавачів, підвищує ризик розвитку раку.

«Треба розрізняти дві речі: випромінювання від станцій мобільного забезпечення та від самого мобільного телефону, — акцентувала увагу менеджер із зв’язків з громадськістю регіонального Управління компанії «Київстар» Наталія Дадіверіна. – Адже сьогодні можна отримати більше шкоди від деяких моделей самих телефонних апаратів, якщо не дотримуватись елементарних правил користування ними, аніж від станцій».
Начальник технічного відділу Чернігівського відділення компанії «Київстар» В’ячеслав Сахно запевнив журналістів, що при встановленні базових станцій мобільного зв’язку обов’язково проводяться спеціальні заміри електромагнітного випромінювання, які мають відповідати затвердженим у державі нормам. «Якщо в певному місці, — зауважив він, — є підвищений електромагнітний фон, ми не поставимо там жодної вишки. Коли встановлюється поряд кілька базових станцій, то санітарні документи підлягають перегляду».

Цікавинки. Витяги з прес-конференції

1. Телефон стандарту GSM 900/1800 небезпечніше, ніж телефон стандарту NMT 450, оскільки частота випромінювання вище. Як порадив В’ячеслав Сахно, начальник технічного відділу Чернігівського відділення компанії «Київстар», перед купівлею мобільного телефону обов’язково поцікавтеся про ступінь захисту від електромагнітного випромінювання. Якщо, скажімо, ви маєте намір купувати телефон Nokia, то слід зайти на офіційний сайт і проглянути інформацію щодо конкретної моделі мобільника саме цієї фірми.

2. Наталія Дадіверіна, менеджер із зв’язків з громадськістю регіонального Управління компанії «Київстар»: «Якщо ви тривалий час розмовляєте по мобільному телефону, то це рівнозначне тому, що ви встромили свою голову у включену мікрохвильову піч і там її тримаєте… Краще носити телефон не на тілі і користуватися можливостями «Bluetooth» — невеличким чипом, який замінює проводи, аби не тримати телефон біля голови».

3. Богдан Куліцький, заступник головного державного санітарного лікаря в Чернігівській області: «Дослідженнями доведено, що від самого початку своєї діяльності «Київстар» та «UMC» — найбільш дисципліновані оператори мобільного зв’язку, які діють на території області стосовно захисту і безпеки громадян від випромінювання відповідних станцій».

4. Олександр Штиль, завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів центральної санітарно-епідеміологічної станції при Міністерстві охорони здоров’я (відповідь на запитання кореспондента «Сіверщини» щодо ефективності так званих захисних модуляторів до мобільних апаратів, які продаються різними фірмами): «Якби такі пластини-прилади були дійсно ефективними, то вже давно виробники мобільних телефонів усе це запроваджували б».

5. Додаткові ризики виникнення небезпеки для погіршення здоров’я: довготривала розмова по телефону та телефонні переговори в автомашині. Розмову по мобільному телефону необхідно вести коротко — не з міркувань тарифного плану, а для свого здоров'я. У машині частоти випромінювання відбиваються від металевого кузова, й значно підсилюється його шкідливий вплив. Рекомендується використання зовнішньої антени (не на склі, а саме зовнішньої). В умовах нестійкого прийому потужність апарата автоматично підвищується до максимальної величини. Рекомендується або втриматися від тривалих переговорів, або знайти місце зі стійким прийомом.

Споживачі запитують – фахівці відповідають

1. Для чого встановлюють базові станції мобільного зв’язку?
Базові станції встановлюють для забезпечення надійного зв’язку на певній території (яку називають територією покриття).

2. Чи можна встановлювати на одному місці більше однієї базової станції, а також на громадських будівлях та житлових будинках?
Можна, якщо сумарна потужність випромінювання не перевищує гранично допустимих рівнів, встановлених санітарними нормами.

3. Хто контролює встановлення та роботу базової станції?
Дозвіл на установку базової станції дає Укрчастотнагляд згідно із заявкою оператора зв’язку, що здійснює свою діяльність на підставі ліцензії, яка видається Національною комісією з питань зв’язку України. Перед видачею дозволу Укрчастотнагляд проводить попереднє вивчення проектної документації радіотехнічного об’єкта, сертифікатів на обладнання, проводить аналіз електромагнітної сумісності.

4. Чи будуть працювати інші побутові прилади (приміром, телевізор) без перешкод?
Для операторів мобільного зв’язку зараз виділено два діапазони — смуги частот у районі 900 Мгц і 1800 Мгц, які не перетинаються в частотному спектрі з частотами звичайного телебачення. Устаткування станцій мобільного зв’язку сертифіковане, у тому числі і на побічні випромінювання. Таким чином унеможливлений жодний вплив на побутові прилади включно з телеприймачами.

5. Чи відповідають встановлені норми рівнів випромінювання в Україні світовим стандартам?
Нормативна база України в області гігієни електромагнітного випромінювання — одна з найжорсткіших у світі.

І з гумором, і всерйоз: експерименти

Мобільні телефони дійсно дуже шкідливі! Показували по телебаченню результати досліджень: узяли два телефони і між ними поставили яйце. З одного телефону подзвонили на другий. Телефони знаходились у режимі розмови рівно дві години. За цей час, як виявилось, яйце, що було між ними, зварилось. Висновок-порада: не носіть телефони в кишенях штанів.

Нещодавно ізраїльські вчені в результаті досліджень дійшли висновку, що постійне користування дітей мобільними телефонами може негативно позначитися на їхньому здоров'ї, викликаючи неврози, головний біль, втрату пам'яті і порушення сну. Реальна загроза йде від випромінювання низької інтенсивності, яке впливає на мозкові ритми.






Коментарі (0)
avatar