реклама партнерів:
Головна › Новини › 

З кулаками — на лікаря

Професія медика стає вже небезпечною. Лікарів б’ють прямо на прийомі, на робочому місці в лікарні

Вкрай обурливий випадок трапився в Носівській центральній районній лікарні. Тут під час прийому був жорстоко побитий відвідувачем лікарні 65-річний лікар-дерматовенеролог райлікарні Федір Картун. Нападником виявився 22-річний носівчанин. Не менш дивні й обурливі події розгорнулися в Носівці після цього інциденту. Про це в інтерв’ю нашій газеті розповідає головний лікар обласного шкірвенерологічного диспансеру, заслужений лікар України Володимир
МАКСИМОНЬКО (на фото).

— Володимире Болеславовичу, як стався цей інцидент?
— Лікар викликав цього жителя Носівки на прийом з дуже серйозної причини: його співмешканка вже кілька років була хвора на сифіліс, причому ігнорувала рекомендації медиків щодо лікування. У таких випадках медики, щоб запобігти поширенню хвороб, перевіряють і партнерів хворого. Таку перевірку лікар і запропонував запрошеному. Але той повів себе дуже грубо, накинувся на лікаря і жорстоко побив його.
— Які ушкодження було завдано лікарю? І чи це було задокументовано?
— Так, усі тілесні ушкодження було задокументовано медиками. А вони серйозні. Федір Пилипович Картун отримав струс мозку, перелом потиличної кістки, пошкодження щелепи. Він змушений був проходити лікування в стаціонарі. Та й зараз потребує подальшого лікування.
Звичайно, потерпілий одразу ж звернувся до правоохоронних органів — подав заяву про побиття до Носівського райвідділу внутрішніх справ.
— Якою виявилася реакція Носівської міліції?
— Вона мене обурила. Міліція відмовила в порушенні кримінальної справи.
— На підставі чого?
— Я виїздив на місце подій до Носівки і поцікавився цим безпосередньо в міліції. Вони нічого чітко пояснити не могли, посилалися на те, що у них, мовляв, нема висновку судмедекспертизи стосовно тілесних ушкоджень. Але якщо на той момент не було такого висновку, то на якій підставі вирішили, що завдані тілесні ушкодження не потребують належної реакції правоохоронців?
— Потерпілий лікар лише входить до структури підпорядкованої Вам шкірвенерологічної служби області. Але ж безпосередньо він підпорядкований адміністрації райлікарні, адже саме тут працює лікарем, тут стався інцидент. Скажіть, якою була реакція керівництва райлікарні?
— На жаль, млявою і недієвою. А побили ж працівника колективу, прямо в лікарні, на робочому місці. Тому 28 березня я змушений був від імені обласної конференції лікарів-дерматовенерологів звернутися до прокуратури Чернігівської області. Лише після цього й керівництво райлікарні виявило якусь активність, щоб врешті добитися справедливості.
— Якою була реакція обласної прокуратури?
— Досить оперативною. За розпорядженням з області прокуратура Носівського району зайнялась цим питанням, і вже 4 квітня прокурор району скасував постанову Носівського райвідділу міліції про відмову в порушенні кримінальної справи. Міліцію зобов’язано провести повторну перевірку цього інциденту з належною реакцією.
— На яку реакцію Ви сподіваєтесь?
— І я, і всі мої колеги-медики сподіваються, що кримінальна справа буде порушена, розслідувана й дійде до суду. І нападник буде покараний згідно із законом. Хочу чисто по-людськи нагадати, що Федору Пилиповичу Картуну йде вже сьомий десяток, він ветеран медичної галузі, старанно працював і після виходу на пенсію. Але після таких інцидентів, та ще й без належної оцінки з боку закону, людина навряд чи захоче працювати далі. І вже як керівник відповідної обласної служби додам, що тоді район просто залишиться без такого фахівця. До речі, роботи по цьому профілю, на жаль, більш ніж досить.
* * *
Залишається додати, що напади на медиків в області, схоже, стають системою. Не так давно був побитий лікар травмпункту Чернігівської міської лікарні № 2, знов-таки — знахабнілим пацієнтом. У Менській райлікарні, як повідомили нашій редакції, алкоголіки (пацієнти лікаря-нарколога) також неодноразово накидалися на нього з кулаками. Що це? Такою стає суспільна мораль? Чи такими бездіяльними є правоохоронні органи?
Спілкувався Петро АНТОНЕНКО.






Коментарі (0)
avatar