реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Бюджет області буде бюджетом розвитку

ОБЛАСНИЙ БЮДЖЕТ: РОЗВИТОК ОСВІТИ

15 грудня заступники голови облдержадміністрації Наталія Білоус і Володимир Приходько та начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський провели прес-конференцію з питань формування доходної частини обласного бюджету та видатків на розвиток освіти області.

Зокрема, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус поінформувала представників ЗМІ про те, що протягом декількох місяців обласна державна адміністрація разом з галузевими управліннями працювала над показниками як обласного бюджету, так і бюджету області в цілому. Як зазначила Наталія Білоус, від того, наскільки реальні показники надходжень доходів будуть закладені в основу формування бюджету, настільки прогнозовано буде фінансуватися і виконуватися його видаткова частина.

Розробка бюджету проводилася відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, Закону України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» відповідно до декларації цілей та завдань бюджетної політики на 2008 рік, яка зорієнтована на прискорений ріст рівня якості та життя населення, зміцнення економічного потенціалу , підвищення ефективності витрат бюджету.

При розробці та обрахунку основних бюджетних показників на 2008 рік використано основні прогнозні макроекономічні показники програми економічного і соціального розвитку області на 2008 рік, основні показники якої базуються на підсумках роботи галузей економіки області у 2007 році та враховують наміри суб’єктів господарювання щодо їх розвитку у поточному році.

Основною метою розвитку області у 2008 році визначено підвищення якості життя та покращення добробуту населення, що передбачається здійснити шляхом подальшого економічного зростання на основі інноваційно-інвестиційної складової, ефективного використання наявного природно-ресурсного потенціалу, розвитку агропромислового комплексу (залучення земель до обробітку), соціальної сфери та інфраструктури.

Програмою передбачено збільшення обсягів промислового виробництва на 3,6%, обсягів валової доданої вартості на 3%, валової продукції сільського господарства на 2,1%; на 12,1% заплановано збільшення обсягів інвестицій (до 2,130 млрд.грн.) – при тому, що інвестиції – це додаткові робочі місця і заробітна плата; на 10,4% збільшаться обсяги зовнішньоторговельного обігу товарів. Прогнозується збільшення загального фонду оплати праці на 24,5%, середньомісячна номінальна зарплата у 2008 році зросте до 1300 грн.

Тому саме на основі показників Програми і базувалися основні показники обласного бюджету.

Наталія Білоус підкреслила, що йдеться саме про той бюджет, проект якого схвалила облдержадміністрація і передала на розгляд обласної ради.

Загальний розмір доходів з урахуванням міжбюджетних трансфертів визначений у сумі 1 млрд. 159 млн. 815 тис. грн.; в тому числі загального – 1.102.631,7 тис.грн; спеціального – 57.184.1 тис.грн.

Власні доходи обласного бюджету складають 241,8 млн.грн., (що на 32,2 млн.грн. більше фактичних надходжень 2007 року), дотація складає 231, 5 млн.грн.

В доходах обласного бюджету передбачена дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів 19,5 млн.грн. та субвенції 667 млн.грн.

Відповідно до ст.66 Бюджетного кодексу України до доходів обласного бюджету зараховується 25% від загальної суми надходжень податку з доходів фізичних осіб та плати за землю.

Враховуючи ці вимоги, при обрахунку надходжень податку з доходів фізичних осіб використано плановий фонд оплати праці по області 4,5 млрд. грн. (3,2 – 2007р.), врахована динаміка надходжень цього податку за попередні роки та враховані вимоги ст. 5,6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (це надання податкових соціальних пільг та податкового кредиту). Всього по області цей податок – 717,6 млн. грн.

В доходах обласного бюджету передбачений цей податок у сумі 179,4 млн. грн. (на 28% більше 2007 року – 140 млн. грн.).

Прогнозні показники плати за землю по області становитимуть 51,3 млн. грн., що на 7,2 млн. грн. або 16,3% більше 2007р.

До обласного бюджету надійде 12,8 млн. грн.

Ріст надходжень плати за землю планується за рахунок: збільшення надходжень від орендної плати за землю в результаті перегляду договорів оренди та розміру орендної плати, збільшення площі земель, переданих в оренду чи користування, збільшення в 5 разів ставок податку на землю в населених пунктах, грошову оцінку яких не проведено. Ці два види податків становлять 192,2 млн. грн. або 79,5% загального обсягу доходів обласного бюджету.

В доходах обласного бюджету заплановано:

- податок на прибуток підприємств комунальної власності 1,7 млн. грн.

- плата за видачу ліцензій і сертифікатів 66 тис. грн.

- плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі

алкогольними напоями та тютюновими виробами 11,1 млн. грн.

- надходження частини прибутку комунальних

підприємств (відповідно до рішень облради) 106,3 тис. грн.

- плата за оренду майна комунальної власності 1,434 тис. грн.

До спецфонду (ці доходи мають цільове призначення):

- податок з власників транспортних засобів

(по області 28,7 млн. грн.) 12,2 млн. грн.

ремонт автодоріг

місцевого значення

- за придбані торгові патенти

пунктами продажу нафтопродуктів 313,5 тис. грн.

ремонт автодоріг

- відшкодування втрат с/г

і лісогосподарського виробництва 625,0 тис. грн.

земельна реформа

- відчуження майна 150 тис. грн.

капвкладення

- збір за забруднення навколишнього

природного середовища 2221,1 тис. грн.

екологічні проблеми

Сформована таким чином доходна частина бюджету в повному обсязі на правлена на видатки.

Формування видатків по галузях проводилось таким чином, щоб в повному обсязі забезпечити захищені статті бюджету, а це в першу чергу, заробітна плата, харчування, медикаменти, трансферти населенню, розрахунки та тепло-, енергоносії. Приділялась особлива увага на забезпечення повноцінного харчування (дотримання натуральних норм) в закритих закладах освіти, соціального захисту, охорони здоров’я.

Наталія Білоус зазначила, що саме за рахунок коштів обласного бюджету фінансуються всі інтернатні установи закладів освіти, будинки дитини, інтернатні установи для інвалідів, геріатричні та психоневрологічні інтернати установ соціального захисту населення. І тому, в першу чергу, треба приділяти особливу увагу фінансуванню цих закладів, створення умов для їх проживання, забезпечення м’яким інвентарем, одягом тощо.
Мета, яка ставилася формуванні показників обласного бюджету – це попри забезпечення основних видатків – споживання – передбачити і видатки розвитку – капітальні: як придбання обладнання, так і проведення капітальних ремонтів та реконструкції об’єктів соціальної сфери, тобто зміцнення їх матеріально-технічної бази, ремонт та реконструкція об’єктів соціальної сфери, впровадження енергозберігаючих технологій та заходів.
В 2008 році в проекті обласного бюджету передбачено 36,5 млн. грн. по загальному фонду та 3 млн. грн. по спеціальному фонду – всього 39,5 млн. грн. направити якраз на видатки розвитку (8,3% від загальних видатків).
Підходи до формування бюджету по галузях – це визначені та затверджені обласною радою пріоритетні напрямки їх розвитку та заходи з їх реалізації в Програмі соціально-економічного розвитку.

На прес-конференції розглянуто особливості формування видатків на освіту.
За словами заступника голови облдержадміністрації Володимира Приходька, планується розширення мережі дошкільних навчальних закладів. Відкриються 10 дитячих садків в с. Нехаївка Коропського, с. Жуківка Куликівського, с. Стольне, с.Дягове Менського, с. Макіївка Носівського, с. Чорний ріг Семенівського, с. Змітнів Сосницького, с. Березівка Талалаївському, с. Количівка, с. Снов”янка Чернігівського районів, 27 типових груп на базі діючих дитячих навчальних закладів Корюківського, Чернігівського районів, міст Чернігова, Прилук; будівництво дитсадка в с.Вихвостів Городянського району.
Також серед пріоритетів - кардинальне оновлення застарілої техніки аграрних ліцеїв світовими зразками техніки у тісній співпраці з західними фірмами - дистриб’юторами.

Кожна дитина-сирота отримає адміністративний супровід для отримання вищої освіти і професії.

Інформуючи журналістів щодо запланованих бюджетних коштів на розвиток освіти, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський повідомив, що стовідсотково будуть профінансовані захищені статті.
Також планується впровадження стандартів для всіх шкіл, а саме – облаштування української світлиці, подвір’я спортивного майданчика, забезпечення школярів теплим туалетом, якісною питною водою, гарячим харчуванням, продовження виконання програм „Шкільний автобус” та „Комп’ютеризація шкіл». Якщо торік за рахунок субвенцій було придбано 98 комп’ютерних класів, то у цьому році їх буде понад 100.

3 мільйони 137 тисяч гривень будуть виділені на видання, придбання і доставку підручників для шкіл.
Для оздоровлення дітей буде відновлено роботу табору відпочинку «Юний турист» в с. Количівка.

Прес-служба облдержадміністрації






Коментарі (1)
avatar
1
"По чём опиум для народа?"
avatar