реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Америка хоче Україні згодувати трансгенні продукти?

Трансгенні продукти не маркуватимуться
Україна вимушена відмовитися від введення з 1 листопада обов'язкового маркування продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми.
Таке рішення зараз готується в стінах Кабміну.
Як з'ясувала газета "Дело", вимогу відмінити маркування генетично модифікованих продуктів озвучила робоча група з підготовки України до вступу до Світової організації торгівлі.
Пропозицію відмінити всі обмеження на використовування генних модифікацій в продуктах озвучив глава Мінохоронздоров'я Юрій Гайдаєв "Американська сторона наполягає взагалі на відміні цього, вважаючи, що це серйозна перешкода для нашого вступу до СОТ", — пояснив глава Держспоживчстандарту Олександр Шніпко.
За інформацією джерел в уряді, якщо українська сторона згодиться на всі вимоги американців, то у нас буде навіть знята заборона на продаж дитячого харчування з трансгенними компонентами.
Пропозицію відмінити всі обмеження на використовування генних модифікацій в продуктах на засіданні Кабміну озвучив глава Мінохоронздоров'я Юрій Гайдаєв.
Якщо рішення буде підтримане, на відміну від європейців, українці не знатимуть, чи є в куплених продуктах трансгени. Наприклад, в Чехії після введення обов'язкового маркування виявилося, що на полицях продуктових магазинів 40% генетично модифікованих товарів.
До слова, відповідно до спеціальних правил щодо "нових видів їжі" в країнах ЄС, якщо в продукті міститься більше 0,9% генетично модифікованих інгредієнтів, він повинен бути позначений. Такі ж норми повинні були діяти і в Україні нас вже з наступного місяця.

Схоже, українці так і не зможуть знайти маркування на трансгенних продуктах .Тетяна Тімочко, перший заступник глави Всеукраїнської екологічної ліги, підтверджує, що маркування в Україні хочуть відмінити саме до моменту вступу до СОТ. "Тому що після вступу змінити правила буде практично неможливо. Навіщо ж потрібна така СОТ, в якій не можна знати, що ти їси — натуральний продукт або генного мутанта?" — розмірковує еколог. На її думку, відміна маркування на руку сільськогосподарським транснаціональним корпораціям.
В той же час Микола Бойко, представник українського відділення корпорації "Монсанто", яка продає насінний матеріал, зокрема трансгенних культур, відзначає, що впровадження ГМ-технологий активно гальмують виробники засобів хімічного захисту сільгоспрослин. "ГМ-картопля, кукурудза захищені від шкідників, їх не потрібно обробляти пестицидами. А об'єм ринку пестицидів тільки в масштабах України — це сотні мільйонів доларів щорічно", — пояснює ціну питання Бойко.
За його даними, зараз у всьому світі генетично модифіковані рослини вирощуються на 100 мільйонах гектарів. "Ця площа в п'ять разів більше, ніж всі сільгоспугіддя України", — відзначає Бойко. Представник "Монсанто" стверджує, що зараз немає доведених фактів шкідливого впливу ГМ-рослин на організм людини.

В той же час завідуючий лабораторією "Укрметртестстандарту" Руслан Голубець говорить, що наслідки впливу генних мутацій на організм людини ще далеко не вивчені. "Досі невідомий точний склад бінома людини, а біотехнологи вже говорять про безпеку своїх технологій. Це абсурд", — упевнений Голубець.
Тому, на його думку, в умовах невизначеності українцям слід залишити право знати, які продукти вони купують.
"Діло"






Коментарі (0)
avatar