реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

10 цікавих фактів про Українську мову

1. Сучасна українська мова має 350 тисяч слів.

2. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно). Якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має відповідно 29, 26, 24 і 22 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами.

3.В українській мові, на відміну від всіх інших слов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

4. У 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.

5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: руська, русинська, черкеська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до XX ст. була назва "руська мова".

6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П".

7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф".

8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.

9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово "вороги" – "вороженьки".
Українська мова займає 27 місце за кількістю носіїв серед усіх мов світу. Для 38 млн осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 45 мільйонів осіб володіють українською.



Теги:українці, Санскрит, українська мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar