реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

100 років Володимиру Грипичу

Минуло сторіччя художньому керівнику Чернігівського обласного музично- драматичного театру імені Т.Шевченка, народному артисту СРСР Володимиру Грипичу.

Він народився 2 вересня 1923 року в селищі Опішня Полтавської області, але вже через місяцьь батьки переїхали до Харкова, де він і жив і з 1944 року навчався у Харківському театральному інституті. Його клас навчав знаменитий Крушельницький.

Далі отримав направлення на Волинь і чомусь весь час його перекидали керувати різними театрами у Одесі, Львові, Чернівцях, Рівному, Донецьку, аж доки 1983 року опинився у Чернігові. Тут у 1984–2003 роках він працював художнім керівником Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка.
Інсценізував і поставив близько тридцяти вистав, таких як "Іваном звуть його" за кіноповістю О. Довженка "Повість полум'яних літ", "Княжна Чорна" за романом Д. Міщенка "Сіверяни", "Любов – книга золота" О. Толстого, "Пам'ятай" чеського драматурга Р. Йона, "Операція "Багатожонець" А. Делендика, "Не судилося" та "Майська ніч" М. Старицького, "Святий і грішний" М. Варфоломієва, "Майстри часу" І. Кочерги, "Лиха іскра поле спалить і сама щезне" за п'єсою І. Карпенка-Карого та інші.

Чесно кажучи, його критиували за зведення українства до шароварництва, низькопробної патетики, але відомий режисер і політичний діяч Лесь Танюк захищав його - мовляв, ви ж не знали які вистави він ставив у молодості... Сам же Володимир Грипич обурювався критикою, кажучи: "Комусь вже смердять шаровари!". Власне, вступив у чернігівське товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка і, як мені не зраджує пам'ять, підписував, зокрема, петицію про присвоєння Олешнянській школи імені Софії Русової.

А ще з ним пов'язаний такий смішний епізод. Грипича службова машина підвозила прямо до чорного входу в театр і одного разу він нарешті звернув увагу (мо" машина зламалась і він йшов пішки?), що в близькій П'ятницькій церкві щонеділі повно людей. Він і каже: "Дивно, там же одне й те ж саме ставлять, а я щоразу прем'єри - і в мене людей нема, а в них є"...

Помер відомий український театральний режисер Володимир Грипич 5 вересня 2005 року в Чернігові. Похований на місцевому кладовищі "Яцево".

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:чернігівська Просвіта, Чернігівський театр, Лесь Танюк, Володимир Грипич


Читайте також



Коментарі (0)
avatar