реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

100 років тому в Чернігові утворено український добровольчий полк імені гетьмана Петра Дорошенка

18 (31) березня 1917 року на Перших Українських зборах у Чернігові пунктом другим було розглянуто питання про заснування окремих добровольчих (охочекомонних) українських полків. Зібрання ідею підтримало.

11 (24) квітня 1917 року «Черниговская земская газета» вміщує «Відозву до мешканців г. Чернігова й його околиць» за підписом «військовий сотник національного війська України Василь Павленко». Датується вона 2 (15) квітня. Автори документу закликали «незалежно від існуючої регулярної Армії, закласти з вільних людей українську сотню у м. Чернігів».

Відповідно до мемуарів учасника тих подій, українського діяча Романа Бжеського зазначена подія сталася 30 березня (12 квітня). Також, за його твердженням 7 (20) квітня 1917 року біля тисячі військовослужбовців оголосили себе українським добровольчим полком ім. гетьмана Петра Дорошенка.

З огляду на близькість до події інформація в газеті вважається більш точною. Скоріш за все, різниця в три дні – це неточність у датуванні Романа Бжеського. Про таку ймовірність він попереджав. Так само не можна вважати точною дату 7 (20) квітня – це могла бути дата близька в часі до зазначеної.

Тому вважаємо, що найбільш достовірною датою заснування полку ім. гетьмана Петра Дорошенка є 2 (15 – за новим стилем) квітня 1917 року, тобто дата відозви.

Володимир БОЙКО,
кандидат історичних наук



Теги:полк Дорошенка, 100-річчя української революції, Володимир Бойко, Роман Бжеський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar