реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Зброя не для всіх

Розмова з фахівцем

Результати опитування свідчить: ми часто говоримо про заборону на вільне володіння зброєю чи, навпаки, її безперешкодне користування, не розуміючи суті самої проблематики. Адже зараз в Україні вогнепальна зброя, як не дивно, дозволена усім громадянам, які бажають її мати, але, звичайно, з дотриманням певних умов та процедур. Коли ми дискутуємо про те, чи доцільно надавати дозвіл на вільне користування зброєю, то перш за все повинні розуміти, що мова йде про зброю травматичної дії, яка в основному призначена для самозахисту.

Ось що розповів в інтерв’ю з цього приводу В'ячеслав Примак, начальник відділу дозвільної системи Управління громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області.

На сьогодні знаходиться на обліку чотири види зброї:

— мисливська гладкоствольна (при досягненні 21-річного віку),
— мисливська нарізна (мисливські карабіни, гвинтівки, комбінована зброя з нарізними стволами —дозволяється мати зброю з 25 років),
— спецзасоби газової дії (газові пістолети, револьвери і патрони до них, заряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії — з 18 років),
— травматична зброя (теж при досягненні 18 років).

Але тут є одна особливість: «травматикою» може користуватися лише певна категорія осіб: правоохоронці, журналісти, працівники прокуратури, митниці, судів, члени громадських формувань (колись вони називалися дружинники).

-Як отримати зброю?

-Для одержання в органах внутрішніх справ дозволу на придбання мисливської нарізної, комбінованої, гладкоствольної, пневматичної зброї, арбалетів громадянами подаються такі документи:
1. Письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім'я керівника органу внутрішніх справ.
2. Заповнена картка-заява.
3. Медичний висновок лікувального закладу про відсутність протипоказань, що перешкоджають придбанню зброї.
4. Копію договору страхування цивільної відповідальності власника зброї перед третіми особами.
5. Довідка про проходження вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування.
6. Платіжне доручення (квитанція) установи банку про оплату послуг за видачу такого дозволу.
7. Довідка про наявність чи відсутність судимості.
Для одержання дозволу на придбання інших видів холодної зброї, її сучасних копій (мечі, шаблі, кортики, кинджали тощо) з метою їх колекціонування громадяни в органи внутрішніх справ за місцем проживання подають заяву та квитанцію про оплату послуг за видачу дозволу. Дозволи на придбання зброї видаються громадянам органами внутрішніх справ після пред'явлення паспорта або документа, який засвідчує особу.

-Чи можна вважати «пневматику» зброєю самозахисту?

— Пневматична зброя не призначена для самозахисту. По суті це спортивна зброя, але й вона іноді буває небезпечною. На відстані 7-10 метрів сталева кулька, випущена з пневматичного пістолета, пробиває наскрізь скляну пляшку з-під шампанського. Але неефективність її в сенсі засобу самозахисту полягає у тому, що вона не має стримувальної (гальмівної) дії, чого не скажеш про травматичну зброю, коли від влучення у людину кулі від такої зброї вона може і загинути (при влученні на короткій відстані), або в крайньому випадку може отримати серйозну травму.

Пневматичну зброю людина може придбати у спеціалізованих магазинах її продажу вільно, тобто без спеціального дозволу органів внутрішніх справ, але тільки деяку. Якщо у пневматичної зброї калібр понад 4,5 міліметра і швидкість польоту кулі понад 100 метрів на секунду, то така зброя при купівлі обов’язково береться на облік в органах внутрішніх справ за місцем проживання особи.

-Чи є в Чернігові спеціалізований тир для охочих постріляти?

— В обласному центрі по вулиці Жабинського, 15-а функціонує стрілецько-спортивний тир, де кожний може постріляти, але з дотриманням певних вимог до особи, яка виявила бажання «повабитися» стрілялкою.

-Скільки діє в Чернігівській області спеціалізованих магазинів з продажу зброї?

— У Чернігові діє п’ять таких магазинів, які мають відповідну ліцензію на реалізацію зброї, три — в Прилуках і два — в Ніжині. (В Україні видано близько 200 ліцензій на торгівлю зброєю — С.К.)

-Який найпопулярніший вид зброї у населення?

— У населення більше зареєстровано мисливської гладкоствольної зброї. Друге місце в обсягу обігу зброї займає газова зброя. Затим йде нарізна і травматична зброя. Чому так сталося, що газова зброя займає не останню позицію? Коли було дозволено мати у своєму користуванні цей вид зброї, то люди почали масово її закупляти, і найбільша кількість її залишилася на руках у населення. (У середньому по Україні більш ніж 40% внутрішнього ринку займає пневматична зброя, майже 40% припадає на мисливські рушниці та боєприпаси, по 10% — на засоби самооборони й аксесуари. — С.К.)

— За яку ціну можна придбати травматичну зброю?

— Діапазон цін на таку зброю — від 1,5 до 3, 2 тисяч гривень залежно від моделі пістолета. Чим вища ціна такої зброї, тим вища її якість. Усі види такої зброї — виключно вітчизняного виробника.

-Яка Ваша думка щодо можливості надання громадянам вільно володіти та користуватися травматичною зброєю?

— Якщо дозволяти, то лише при одночасному посиленні відповідальності за неправильне її користування. Бо з існуючим правом громадянина на особистий захист у нас можуть виникнути часті випадки, коли (припустимо, у барі чи кафе) хтось випив зайвого, і почнеться стрілянина, в результаті якої постраждають невинні особи. Тобто, якщо розширити коло осіб, яким можна надати право володіти травматичною зброєю, — слід обов’язково вжити жорсткіші санкції за її застосування, інакше негативних наслідків для населення не уникнути.

Бесідував з начальником відділу дозвільної системи УМВС України в Чернігівській області Сергій КОРДИК
На фото: В'ячеслав Примак
Матеріал по темі: http://siver.com.ua/news/2010-03-19-4044




Теги:України, начальник, Примак, В'ячеслав, системи, УМВС, відділу, управління, дозвільної, громадської безпеки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar