реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Люди ще читають... Найзатребуваніша "десятка" за версією "Інтермеццо"

Рейтинг найбільш популярних книг.
(версія КМЦ «Інтермеццо» за ІV кв. 2009 року. )
Незважаючи на фінансово-економічні кризи, карантини та інші негаразди, чернігівці за звичкою довгими зимовими вечорами читають книги – старі, читані–перечитані, а також і нові видання, що останнім часом широко представлені на полицях міських книгарень.
Пропонуємо Вам список книг–бестселерів, які користувались найбільшим попитом серед читачів – клієнтів КМЦ «Інтермеццо» у ІV кварталі 2009 року:
1. Василь Шкляр, «Чорний ворон», видавництво «Ярославів Вал».
2. Василь Чепурний, «Акурайку», видавництво «Сіверщина».
3. Серія «Про Україну з гонором і гумором», видавництво ПП «Наталія Брехуненко».
4. Ганс Християн Андерсен, «Снігова королева», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».
5. «Сто казок», т. І, т. ІІ, видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».
6. "Антологія українського націоналізму», видавництво «Українська видавнича спілка імені Юрія Липи».
7. Ольга Ковалевська, «Іван Мазепа у запитаннях і відповідях», видавництво «Темпора».
8. Серія «Дивний детектив», видавництво «Грані-Т».
9. Ярослав Гашек, «Пригоди бравого солдата Швейка», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».
10. Всеволод Нестайко «Тореадори з Васюківки» та книги Дж. К. Ролінз про Гаррі Поттера, видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

1-шу сходинку прогнозовано посів історико–пригодницький роман Василя Шкляра «Чорний ворон» видавництва «Ярославів Вал». Роман відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок нашої історії — боротьбу українських повстанців проти радянської окупаційної влади у 1920-х роках. Збулося Тарасове пророцтво: повіяв новий вогонь із Холодного Яру, і лицарі лісу освятили зброю на московського ката. Найзапекліші з них — «залишенці» — продовжили боротьбу навіть тоді, коли в Україні утвердилася диктатура чужинців і не було вже надії на визволення. Таким був загін отамана Чорного Ворона.

Цілком очікуваним виявилося і 2-ге місце книги «Акурайку» чернігівського публіциста, редактора газети «Сіверщина» Василя Чепурного. Під однією палітуркою автор об’єднав різнотематичні матеріали, що протягом кількох років друкувалися у газеті «Сіверщина». Умовно всі публікації можна розділити на три розділи: «Як же нам облаштувати Росію – український погляд», «Щоденникові роздуми», «Подорожні враження». Матеріал з другого розділу — «Читацький щоденник провінціала», у свій час здійняв хвилю гострих дискусій у середовищі українських інтелектуалів, що докотилася навіть і до Нью-Йорка. Привертає увагу і назва книги «Акурайку» – це фрагмент з авдіївської колядки, звідки автор родом: «Як у райку, в оцім барку».

Серія книг «Про Україну з гонором і гумором» вже тривалий час привертає увагу шанувальників історії України та й просто допитливих читачів. Тож і 3-тя сходинка рейтингу є цілком заслуженою. Брошури цієї серії популярно оповідають про приховані сторінки української історії: тут і походи українських козаків на Московію, і війна більшовицької Росії з Україною, і постаті видатного полководця та недолугого політика Івана Сірка та гетьманів Богдана Хмельницького і Івана Мазепи. Видано і мікродослідження про «Наше сало». Автор ідеї, Віктор Брехуненко – відомий український історик, автор ґрунтовної праці «Московська експансія», де, так звана, Переяславська рада 1654 року має нове висвітлення – у контексті донських і яїцьких козаків, інтересів Кримського ханату і Речі Посполитої та Великого князівства Литовського.

4-ту позицію посідає класичний твір геніального данського казкаря Ганса Християна Андерсена, видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Ця казка з такою холодною назвою уже майже 200 років зігріває мільйони дитячих сердець у всьому світі. «Снігова Королева» — своєрідна візитівка видавництва Івана Малковича у міжнародному книжковому світі. Книгу видано в багатьох країнах: від Великої Британії – до Південної Кореї та Австралії. «Це чи не найдивовижніша дитяча книжка, яку я бачив у своєму житті!», - не стримав емоцій Пауло Коельо. «Снігова Королева» здобула титул «Найкраща дитяча книжка – 2006» за версією «Anderson House Foundation» (США). Додамо, що проілюстрував книгу відомий український майстер книжкової графіки, неодноразовий переможець престижних книжкових виставок, володар титулу «Людина книги – 2002» – Владислав Єрко.

В середині рейтингу, посідаючи 5-й рядок, заслужено прописалися перша та друга книги тритомного видання «100 казок» все того ж видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Вихід заключної, третьої, книги заплановано на 2011 рік. Найкращі українські народні казки, проілюстровані провідними українськими художниками роблять ці книжки лідерами продажів серед подарункових видань для дітей. Триває робота над записом звукової версії казок за участю найпопулярніших зірок сцени.

6-та позиція «Антології українського націоналізму», не є чимось екстраординарним. У книзі подано першоджерела праць теоретиків українського націоналізму І-ї половини ХХ століття, зокрема у уродженців Чернігівщини М. Міхновського, Р. Бжеського. За допомогою цієї збірки вдумливий читач заповнить світоглядні прогалини, знайомлячись з раніше недоступними працями теоретиків українського націоналізму І-ї половини ХХ століття, зокрема й уродженців Чернігівщини: Миколи Міхновського і Романа Бжеського.

7-а позиція – книга Ольги Ковалевської «Іван Мазепа у запитаннях і відповідях», видавництва «Темпора», підтверджує думку про зацікавленість читача історичними розвідками, та й тематика дослідження безпосередньо пов’язана з історією нашого краю. У цій книзі читач знайде короткі, але вичерпні відповіді на основні питання, що стосуються постаті гетьмана України 1687-1709 рр. Івана Мазепи, дізнається про цікаві історичні факти, пам’ятки історії та культури, пов’язані з ним, про твори художньої літератури, живопису й музики, у яких відтворено його образ.

8-е місце у рейтингу серії «Дивний детектив» видавництва «Грані-Т» свідчить про бажання сучасних школярів читати про таких самих, як і вони. У книгах серії розповідається про тих, кому від 12 до 16 років, життя яких скидається на детектив зі справжнісінькими розслідуваннями, карколомними пригодами, небезпечними пошуками загадкових предметів і цікавими незнайомцями, котрі допомагають розкрити таємницю. Кмітливість, розум, наполегливість і допитливість – невід’ємні помічники головних героїв усієї серії «Дивний детектив – 08». Саме такі історії, створені відомими українськими письменниками, увійшли до нової серії видавництва «Грані-Т».

9-й пункт «Пригод бравого вояки Швейка» видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», свідчить про незмінну здатність дійсно геніальних творів привертати увагу шанувальників дотепного слова протягом багатьох років.
10-те місце поділили класик дитячої української літератури Всеволод Нестайко з його легендарними «Тореадорами з Васюківки» та серія книг Дж. К. Ролінз про Гаррі Поттера. «Тореадори з Васюківки» перекладено багатьма мовами світу і внесено до особливо Почесного списку Андерсена, як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей.
Га́ррі Джеймс По́ттер — вигаданий персонаж і головний герой знаменитої серії романів англійської письменниці Джоан К. Ролінґ. Українською мовою романи перекладені Віктором Морозовим і видані, так само як і «Тореадори…», видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Той факт, що чотири із десяти позицій рейтингу належать книгам видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», свідчить про надзвичайно продуману, а відтак і успішну, видавничу політику Івана Малковича.
Прес-служба КМЦ «Інтермеццо»
--



Теги:Інтермеццо, Василь Шкляр, Чорний ворон, книгочитання, Акурайку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar