реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Землю давай! Вимагали з Великої Дороги.

Виїзна приймальня голови Ніжинської районної ради пройшла на території Великодорізької сільської ради. По приїзду кількість людей перевищувала близько 40 чоловік і Валерій Анатолійович вже зупинився тимчасово на думці що, можливо, робота у сільській раді іде не дуже гарно, як здавалося до цього часу, якщо на території цієї сільської ради такій кількості людей потрібна допомога. Але коли розпочали запитувати у присутніх про проблеми які їх хвилюють, то виявилося, що єдиним питанням, яке зараз турбує усіх мешканців не тільки цієї сільської ради , а і всього району - земля, і все що стосується її приватизації. Люди нарешті отримали від Уряду хоч якусь надію, що те що їм належить по праву віддадуть у їхню власність.

Валерій Анатолійович розпочав свою бесіду з присутніми з того , що детально розповів про постанову №844 від 05.08.2009 року, де затверджений порядок безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки. А для того, щоб не бути голословним також повідомив, що на всіх виїзних приймальнях разом з головою районної ради обов’язково присутній начальник юридичного відділу виконавчого апарату районної ради для юридичного розְ’яснення тих питань, які будуть стосуватися саме земельних питань, щоб допомогти селянам розібратися в цих складних юридичних термінах і знайти легший і вірний шлях до вирішення цих питань. Також повідомив, що вже 15 жовтня на території Ніжинського району буде видано перших 88 державних актів на право власності на земельну ділянку.

Кожний по черзі розпочав задавати питання, які виникли у них під час оформлення державних актів. Як виявилося, проблемних питань дійсно дуже багато, але не квапливо ми спробуємо в них усіх розібратися, так як Закон не терпить поспіху, зауважив начальник юридичного відділу Григорій Андрієць.

Найболючішим питанням було : Чи можна приватизувати дві чи більше земельних ділянок, які знаходяться в межах населеного пункту?

Так, дійсно на них можна оформити земельні акти відповідно положень постанови Кабінету Міністрів України №844 від 05.08.2009 року та ст.121 Земельного кодексу України де пишеться, що :

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га

-для ведення садівництва – не більше 0,12 га

-для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і присадибних ділянок у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,10 га

-для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 га.

Правом приватизації громадяни України можуть скористатися лише один раз стосовно вищезазначених кожного із видів цільового призначення земельних ділянок. Правом на безкоштовне виготовлення державного акту фактично можуть скористатись громадяни, щодо яких прийнято рішення про приватизацію землі за період від введення в дію Декрету КМУ від 26.12.1992 року № 15-92 "Про приватизацію земельних ділянок" до кінця 2001 року та які до цього часу цим правом не скористались. Але є виняток, що стосується можливості виготовити акт на право власності на земельну ділянку призначену для особистого селянського господарства, якщо розмір наявної оформленої земельної ділянки з призначенням для ведення особистого підсобного господарства менше 2 га.

А самим актуальним питанням на завершення виїзної приймальні стало: Чи можуть спадкоємці отримати державний акт на право власності на земельну ділянку на своє ім’я?

Присутнім була надана така відповідь:

Абзацом другим п 1, Перехідних положень Земельного кодексу України встановлено, що рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26.12.1992 року № 15-92 "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів. В цьому випадку до заяви про оформлення та видачу державного акта на право власності на земельну ділянку додається нотаріально посвідчена копія свідоцтва про право на спадщину та решта документів передбачених постановою Кабінету Міністрів України №844 від 05.08.2009 року.

Сергій Разон




Теги:Земля, Село, деребан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar