реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Всюдихід випробовують чернігівці в болотах

Плаваючу гусеничну машину вантажопідйомністю 1 тонну спроектували і побудували не в секретному конструкторському бюро і не на промисловому підприємстві. Її автори - жителі Чернігова Павло і Олександр Точені, грамотні технарі і завзяті мисливці. Всюдихід вони створили під свої потреби, щоб з комфортом пересуватися по поліських болотах.

У це непросто повірити, але гусеничний рушій самодіяльні конструктори спроектували і виготовили самі. Його перевага перед колісним ходом в тому, що гусениці не ушкоджують шар моху на болотах, та й тиск на грунт створюють набагато менше. На думку творців, ці достоїнства варті всіх клопотів, пов'язаних з розробкою гусениць, опорних і провідних ковзанок для них. Недоліки гусениць - гучність і знос траків - автори проекту усунули на корню, застосувавши гумовотканинні стрічки замість гусеничних ланцюгів і пневматичні опорні катки.

Двигун всюдихода - дизельний 2,0-літровий Mercedes, коробка передач і ведучий міст - від задньопривідної Toyota. Найскладніші вузли трансмісії - бортові фрикціони (управляється мисливський всюдихід по-танковому) - виготовили самі, застосувавши колісні редуктори від списаного автобуса.

Комфорт пасажирам забезпечує опалювальна кабіна місткістю 5 чоловік. На даху влаштовано два люки, через які можна спостерігати за околицями. Трофеї та ще кількох пасажирів можна взяти у відкритий кузов, який, до речі, теж має свого роду опалення - обдув теплим повітрям від радіаторів дизеля.

Машина легко долає засніжені ділянки, заболочений грунт, дрібнолісся, зарості очерету. Рівень шуму - що в салоні, що зовні - невеликий, набагато менше, ніж можна було б очікувати від гусеничного транспортера масою 2,5 т. Позначається те, що двигун добре закапотований і до того ж працює «упівсили» через передавальне число трансмісії (1:16). На даний момент програма ходових випробувань близька до завершення, результати відповідають очікуванням авторів. Поведінку машини на плаву також вже частково випробувано й оцінено позитивно.

Ігор ШИРОКУН, Автоцентр



Теги:всюдихід, полювання, винаходи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar