реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Ви по гриби? Тоді -- майте на увазі!

Після дощових днів на базарі починають продавати гриби. На Центральному ринку Чернігова в кількох місцях жіночки зі Щорського району, крім чорниці, суниці, продають і лисички з місцевих лісів. За півлітрову банку грибів просять 7 гривень, за літрову — 15.
А ось Галина Іванівна Дима пропонує придбати у неї великі підберезники, що вона зібрала після дощу в лісі біля села Березна Менського району. Один кілограм коштує 25 гривень.

Приємно гриби збирати і їсти. Але не зайве ще раз дізнатися про деякі застереження, щоб у кошику замість смачних та корисних не опинилися гриби отруйні і радіоактивні. Про це розповідають Володимир Бакун та Олеся Багмет, спеціалісти Чернігівської обласної санітарно-епідеміологічної станції.

Отруйні та радіоактивні гриби

Отруйні гриби починають нагадувати про себе з настанням літа. Бо серед дарів лісу зустрічається те, що треба обходити.

Торік у нашій області отруїлися дикорослими грибами 27 осіб, померло 3. На сьогоднішній день зареєстровано 3 потерпілих.

Бліда поганка маскується

Прикро, що через невміння відрізнити отруйні гриби від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування можна наразитися на отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.
Найчастіше причиною смертельних та важких отруєнь стає вживання блідої поганки. Її іноді важко відрізнити від сироїжки чи печериці навіть досвідченому грибникові.
Токсини блідої поганки не руйнуються при тепловій обробці, висушуванні, моментально усмоктуються в кров і викликають незворотні пошкодження печінки та нирок.

Отруйні, а пахнуть добре

Загальних надійних способів розпізнавання отруйних грибів, на жаль, не існує. Тому всі повинні пам’ятати одне: ніколи не брати незнайомих грибів. І ще: не гнатися за кількістю, не брати в азартному запалі будь-яких — перезрілих, червивих, трухлявих, оскільки в них накопичуються токсичні речовини.

Існує хибна думка, що у відварі з отруйними грибами чорніють срібні предмети, набувають бурого забарвлення часник та цибуля, що отруйні гриби мають неприємний запах і їх не їдять комахи та слимаки. Насправді смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді, мають досить приємний запах. Отже, якщо якийсь із зібраних грибів викликає сумнів, краще просто викинути його.

Ознаки отруєння грибами

Розлади травлення може викликати і вживання їстівних, але недоварених чи недосмажених грибів. Страви з грибів не можна готувати заздалегідь, залишати на наступний день. Обробляти гриби краще відразу після збирання.
Отруєння грибами дуже важко лікується. Перші симптоми: біль у животі, нудота, а потім блювання, пронос, запаморочення.

У тяжких випадках унаслідок порушення функції печінки спостерігаються ознаки жовтяниці, відбувається ураження нирок.

При перших ознаках отруєння слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до приїзду медиків потерпілому треба якнайшвидше очистити шлунок.

На жаль, час працює проти хворого. Дуже шкода, що дехто згадує про лікаря з великим запізненням.
Отож з грибами треба бути обережними і уважними — тоді вони подарують задоволення.

Гриби і радіація

Радіоактивне забруднення лісових ягід і грибів — це проблема, яка турбує нас від часу аварії на Чорнобильській АЄС і не втрачає своєї актуальності. Адже деякі лісові масиви значно забруднені радіонуклідами чорнобильського походження, здійснити дезактиваційні роботи в них практично неможливо.

Проблема радіоактивного забруднення продуктів лісу стосується не всієї області, а тільки окремих територій, що є в Чернігівському, Ріпкинському, Корюківському і Семенівському районах. Радіоактивне забруднення ґрунту має плямистий характер, що значною мірою ускладнює розв’язання проблеми.

У зонах радіоактивного забруднення близько половини добового надходження радіоактивного цезію до організму обумовлене вживанням грибів.

Цезій загрожує

За час, що минув після Чорнобильської катастрофи, радіологічні лабораторії санепідслужби, інших відомств провели значну кількість досліджень грибів. Про результати постійно інформували населення через засоби масової інформації. Ті мешканці області, котрі цікавилися, знають, де можна збирати гриби, а де — небажано. До того ж у найбільш забруднених лісових масивах встановлюються попереджувальні знаки.
2010 року установи санепідслужби області провели 629 досліджень грибів і ягід, перевищення допустимого рівня вмісту радіоактивного цезію виявили у 29 зразках.

Обережно з купленими грибами!

Ні для кого не секрет, що багато мешканців Чернігівщини збирають гриби на продаж. Гриби збирають і в тих місцях, де цього робити не можна.
Продають гриби біля ринків, на автомобільних шляхах та в інших не пристосованих для торгівлі місцях, причому в значних кількостях.

Куплені гриби — свіжі та сушені — можуть становити серйозну загрозу для здоров’я! Бувало, що забруднення грибів цезієм-137 інколи в 10 і більше разів перевищує допустимий рівень, який становить для свіжих грибів 500 Бк/кг (беккерелей на кілограм), а для сушених — 2500 Бк/кг.
Якщо ви все-таки наважитесь збирати гриби у місцях, розташованих поблизу населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення, обов’язково перевірте зібраний урожай у радіологічній лабораторії.
Лабораторії санепідслужби, а вони є в кожному з радіаційно ускладнених районів, проводять такі дослідження. Не є винятком і радіологічна лабораторія облсанепідстанції.

Секрет наостанок
Зменшити вміст радіоактивного цезію в грибах можна їх замочуванням і відварюванням. Після замочування грибів у 2% сольовому розчині через декілька годин вміст цезію зменшується майже удвічі. Ще більший ефект може бути досягнутий при відварюванні грибів упродовж 15 – 20 хвилин.

Володимир БАКУН, Олеся БАГМЕТ, Чернігівська облСЕС



Теги:споживач, смерть від грибів, гриби


Читайте також



Коментарі (0)
avatar