реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Вал: операція на серці

Розмова редактора газети «Сіверщина» Василя Чепурного з народним художником України, членом громадської гуманітарної ради при обласній державній адміністрації Володимиром Ємцем.
 Приводом нашої зустрічі стала ідея реконструкції історичного центру Чернігова – Валу. Безумовно, це добре, що влада, відродивши Батурин і Любеч, взялася і за обласний центр, про що й наголосив на засіданні Гуманітарної ради голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко.

 Сподіваюся, що у темі відродження Валу буде проявлено мудрість і зваженість. Адже перший запропонований проект далекий від ідеалу. А Вал – це те місце тисячолітнього Чернігова, до перемін на якому треба підходити обережно. Адже це – серце Чернігова. Це те місце, де молилися, ходили, думали мої прапрадіди і я особисто не можу бути байдужим до перемін на Валу.

 Почнімо з огорожі – вона потрібна?

 Думаю, що так. Але така огорожа, яка б наглухо не закривала чернігівців від свого історичного центру. А друге – межі, по яких пройде огорожа. Тобі не здається дивним, що вони чомусь мають проходити зразу за Спаським собором, відділивши від Валу художній музей?

 У наш час суцільного рейдерства, і не хочеш – так подумаєш про намагання вивести візуально частину території Валу з охоронної зони, щоб будувати там що завгодно…

 Далі пам’ятники – безумовно, на Валу має стояти монумент князю Мстиславу Хороброму, але який? На коні і з мечем? Подібних ворошилових ми бачили багато, але ж хіба ми ставимо пам’ятник князю – воїну? Ми ж вшановуємо будівничого Спаського собору – найдавнішого храму Київської Русі, що зберігся до наших днів. Відповідно і князь Мстислав має бути біля свого храму, але стояти, а не сидіти на коні – він же християнин і Божий храм шанує. А ось святі князь Михайло та боярин Федір автори первісного проекту пропонують поставити на Валу, на повороті траси біля Катерининської церкви…

 Вибачте, але це дурна ідея… Я взагалі переконаний, що оскільки ми маємо єдиний в Україні храм святих Михайла і Федора, то й пам’ятник їм має стояти саме там – і місце там є підходяще на березі Стрижня. Зрештою, саме таку архітектурну прив’язку і має проект пам’ятника роботи відомого скульптора Геннадія Єршова.

 Далі треба говорити про козацьку добу – Гетьманщина потужно представлена на Валу хоча б так званим будинком Мазепи, тобто будинком полкової канцелярії…

-- А ще ж є й легенди про Мотрю,що по Валу блукає. Є Колегіум, зведений другом гетьмана Мазепи – архієпископом Іоаном Максимовичем. Чернігів славний козацькими полковниками
Мартином Небабою, Степаном Подобайлом, наказним гетьманом Павлом Полуботком… Як цей період відображений у проекті?

Скорочено. Повністю матеріал читайте в газеті "Сіверщина" за 2 лютого. Передплатити газету можна по всій Україні -- передплатний індекс 33580.

У наступному номері "Сіверщини" наш читач Юрій Єрмак напише де точно знаходиться місце підземного входу до Спаського собору.



Теги:Чернігів, Мстислав, реконструкція Валу, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Важливо, щоб на Валу всі заходи з дослідження простору здійснювалися вітчизняними інституціями, а не "варязькими" структурами, запропонованими з боку Росії. Ухопилися за Сбітнєва -московського представника "русскава міра", чекаючи на сенсації навколо українських святинь на Валу!?
avatar
2
спочатку треба виселити Борю Дєдова з його камінами із тисячі метрів художнього музею, а тоді вже займатися Валом. Бо він завалить... А тоді і дальше наслідство Бутка ламать -- напр., крадіжку комунальної газети "Чернігівський вісник"...
avatar