реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Унікальна чернігівська ікона зацікавила російських науковців

В Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній", в експозиції народної ікони, представлена рідкісна за технікою виготовлення ікона. З лицевого боку вона має ребристу поверхню. Завдяки такій обробці дошки ікони, на ній під кутом 90 градусів можна побачити, два різних зображення - Ісуса Христа та Богоматері, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на "Чернігів стародавній".

Рідкісною іконою зацікавилися працівники московського науково-популярного журналу "Наука и жизнь". Днями кореспондент видання Анатолій Калінін завітав в Національний заповідник, щоб оглянути ікону та підготувати публікацію про неї.
Про незвичайні ікони дослідник написав статтю у журналі "Наука и жизнь" в 2004 р. У ній автор розповідає, що існують ікони, поверхня яких не плоска, а профільна, з вертикальними трикутними канавками. На одній стороні кожної канавки написаний образ, видний зліва, а на іншій - видний справа. Коли дивишся спереду на ікону, то бачиш "суміш" двох зображень. Тому в церкві перед такою іконою ставили великий свічник, щоб зображення на ній було видно лише з двох бічних сторін.
А.Калінін каже, що подібна чернігівській іконі є в Німеччині. Вона датована першою половиною ХVІІ ст.. На дивовижній іконі з різних сторін можна побачити Ісуса та Марію Магдалену.
Чернігівська рідкість вже давно привертає увагу відвідувачів виставок заповідника. Виготовлена ікона, вірогідно, в XIX ст. Походить вона з Новгород-Сіверського району Чернігівської області. У грудні 1984 р. ікону подарував заповіднику чернігівський колекціонер В.Попов. З грудня 2004 р. ікона знаходиться в експозиції в Колегіумі.




Теги:науковців, російських, Унікальна, Чернігів, Ікона, Чернігівська, зацікавила, стародавній


Читайте також



Коментарі (0)
avatar