реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

У Чернігові ледь не «завалило» Олександра Пушкіна. Фотозвіт

Ранок 6-го листопада. Адміністративний центр, «Алея Героїв», Вал. Те, що побачили чернігівці та й гості нагадувало гнітючі декорації до романів Джона Толкієна. Надламані, наче сірники, стовбури дерев, вирвані із корінням, мов травинки, багаторічні ялини, обірвані дроти електрокомунікацій, укрита покрученим гіллям земля. Спеціальних бригад з ліквідації наслідків стихії не спостерігалося – вихідні дні.

Екскурсанти, що перебували на Валу, скористалися можливістю зробити унікальні знімки біля пам’ятника Алєксандру Пушкіну, який дивом лишився неушкодженим посеред трьох повалених стовбурів.
Священик, що проходив поруч, осінивши себе хресним знаменням, розцінив це як волю Божу, що вберегла погруддя класика.
У свій час, тут же на Валу, я цікавився у знайомого спеціаліста, який займається санітарною розчисткою насаджень, чому так багато дерев у загрозливо-аварійному стані. Бракує людей, спецтехніки чи ще чогось? Причина, як завжди, банальна – недостатнє фінансування з міського бюджету.
Тому і нагадує сьогодні Вал те пушкінське Лукомор’я з перерослими дубами, а не , скажімо, виглядає як сто років тому – з впорядкованою територією, продуманою схемою насаджень і, що найголовніше, розкритими для огляду храмами.
Фото архів
Пригадалось, як років з 10 тому перед Борисоглібським собором в очікуванні виступу було травмовано упавшою гілкою керівника хорового колективу «Причастя». На щастя, без тяжких наслідків, відбулися лише нервовим струсом.
Наслідки п’ятничного буревію попереджають – серйозна трагедія, якщо не вживати профілактичних заходів, може статися буквально «на рівному місці».
Олекса ПЕКУР







Теги:буревій, Чернігів, Вал, дерева


Читайте також



Коментарі (0)
avatar