реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Такої "Європи" нам не треба" -- чернігівська "Просвіта"

Правління чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка на сьогоднішньому засіданні ухвалило звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка своїм рішенням № 2558 від 26 грудня минулого року визнала переможцем конкурсу на отримання ліцензії на мовлення з використанням частоти 105,9 МГц у Чернігові ПРАТ «СТУДІЮ «ЄВРОПОЗИТИВ», м. Київ (вихідні дані: «EUROPA PLUS»).
"Своїми рішеннями про розподіл частотного ресурсу Національна рада створила небезпечний прецедент, коли в українському Чернігові – адміністративному центрі області, де 89% населення вважають рідною українську мову, 14 з вже 15-ти ефірних FM-радіостанцій ведуть трансляцію іноземними мовами", -- говориться в заяві просвітян.

"Просвіта" вказує на зневажання прав українців: "Порушниками програмних концепцій мовлення, особливо в частині дотримання заявлених мовних пропорцій, є чи не основна маса ретрансляторів іноземних станцій в обласному центрі. Всупереч заявленим (до 92% часу під україномовний продукт) майже весь ефір заповнений російською і англійськими мовами. На колись місцевих чернігівських частотах (101,8 МГц; 107,7 МГц) також ведуть своє мовлення немісцеві і неукраїнські радіостанції – «Радио Шарманка» (всупереч заявленим 92% україномовного наповнення) и «Радио Рокс» відповідно, завдаючи невиправної шкоди задоволенню інформаційних і культурних потреб чернігівців".

Правління чернігівської "Просвіти" вимагає відібрати ліцензію у "Європи плюс" та здійснити перевірки діяльності бізнес-структур, що ретранслюють іномовні станції, в т.ч. «Радио шансон», «Русское радио» і т.п. на предмет відповідності їхніх ефірів заявленим програмним концепціям.

Просвітяни виступають за те, щоб влаштувати прозорий конкурс з пріоритетним наданням частот під місцеве, українське і суспільно важливе громадське мовлення як важливий фактор розвитку місцевої громади з неухильним дотриманням мовниками заявлених програмних концепцій.



Теги:інформаційний простір, Радио Шансон, Просвіта, Русское Радио


Читайте також



Коментарі (9)
avatar
1
Когда это был Чернигов украиномовным? "Просвита" вообще уже с дуба рухнула со своей свидомостью? В городе я слышу разговоры только на русском языке. На украинском (вернее на суржике) разговаривают только выходцы из близлежащих сёл.
avatar
2
Статистика -- річ уперта. Навіть для змосковлених фанів...
avatar
3
Чем им помешало Радио рокс"? Тем, что людей прививают вкус к нормальной музыке, а не голимой попсе? Наверно лучше крутить по всем частотам Поплавского с Сердючкой!
avatar
4
Пане Василю!
А Ви поцікавтесь, яка частина тих 89% населення, що вважає рідною мовою українську, нею користується? І якою мовою користується: суржиком, чи справжньою українською?  
Щоб вирішити проблему української мови треба або підняти рівень освіченості народу до рівня справжньої української мови, що нереально, або спростити мову до рівня народу. До рівня простої російської, або навіть до рівня примітивної і тупої англійської.
avatar
5
Треба підняти мову керівної верстви до нормального рівня, а той з народу, хто захоче до верхів прилучитися, хай робить висновки. Інша справа, що ніхто не питає з керівництва, а у самого ще не дійшло до розуміння, що володіння українською є імунітетом від поглинання і зі сходу, і із заходу. Це поглинання яскраво проявилося в телерадіопросторі -  споживаємо чужий продукт.
avatar
6
Підняти мову керівної верстви можливо лише авторитарним методом, як це було зроблено в УРСР в кінці 20-тих років. Тоді була ухвалена постанова, що зобов'язала всіх дерслужбовців за три місяці вивчити українську мову і скласти екзамен. Через три місяці всіх чиновників, що не здали екзамен, звільнили з роботи за непридатністю до дерслужби в УРСР. 
Сьогодні, в умовах демократії та європейських цінностей, таке неможливе.
avatar
7
Володіння державною мовою -  це зараз нормальна вимога до держслужбовців в усіх країнах.
avatar
8
Питання не в тім, нормальна, чи ні вимога володіння держслужбовцями державною мовою. Питання в тім, як заставити держслужбовців користуватися на роботі державною мовою
avatar
9
Це проблема дотримання права. Контроль над владою і є у правовій сфері. Уявіть, якби одночасно, за командою, усі осередки, наприклад "Удару" чи "Свободи", подали позови на чиновників з приводу порушення ст10 Конституції України?! Та вийшли з протестом під адміністрації. З часів початку 90-х я не пам'ятаю подібних акцій, хіба що - вибори 2004-го, які й дали результат!
avatar