реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Сьогодні -- день святих князя і боярина

Він був великими князем київським, новгородським і чернігівським. Це , як по сучасному, то щось близько до посади президента, хоч і без виборів. Він був на короткій нозі з європейськими монархами. І він свідомо пішов на загибель заради збереження своєї душі.

Це князь Михайло Чернігівський, день пам'яті якого сьогодні згадує православна церква. А разом з ним -- і боярина його Федора, що не спокусився титулом князівським, не зрадив свого князя "ради лакомства нещасного" і повторив його долю.

Хану Бату князь чернігівський сказав -- мовляв, тобі я готовий поклонитися, оскільки Бог віддав землю мою в руки твої. Але поклонятися кущам твоєї віри не буду, бо є християнином і поклоняюсь Богу Живому. Після вмовлянь, у яких, до речі, брав участь і юний князь Олександр Невський, що зрадив свій народ, свою землю і для прислуги ординцям двічі грабував та палив Великий Новгород, князя Михайла стратили.

Обезголовлені тіла князя і боярина були викинуті на з'їданння диким звірам за стан ханської ставки. Проте, коли прийшла ніч і звірі наблизились, над їх тілами піднялося світло і хижаки повтікали. А тіла мучеників були перевезені в Чернігів, де аж до пограбування святинь московським князем Іваном Грозним лежали у Спаському соборі. Зараз вони закопані під спуд Архангельського собору Кремля.

І в цей день думається про апостольську місію мирян. Ми звикли, що святими є майже виключно єпископи, священики, проте Церква Христова -- це всі ми і миряни -- основа Церкви, її база. Тож і в світі теперішньому хіба не ми, миряни, маємо свідчити про Христа, закликаючи не поклонятися сучасним кущам суспільства споживацтва?

Прийдіть до чернігівського храму святих мучеників князя Михайла і боярина його Федора -- і подумаймо у молитві про це.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Чернігівська єпархія, Чернігів православний, святі українські


Читайте також



Коментарі (0)
avatar