реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Сергій Аверченко:" Зона звалища чи зона відновлення?"

Народний депутат України (фракція «УДАР Віталія Кличка»), чернігівець Сергій Аверченко виступив з доповіддю на парламентських слуханнях "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

Він розпочав свій виступ з питання майбутнього зони відчуження та Чорнобильської атомної електростанції. «Що ми отримаємо наприкінці всіх заходів, що приймаються для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи? Звалище радіоактивних відходів розміром з деякі європейські країни чи облаштовану виробничу територію? Для мене, як для голови підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами, це дуже важливе питання. Це важливе питання і для всього українського народу», - зазначив народний депутат.

Наводив народний обранець і приклади з світового досвіду, і з досвіду Російської Федерації щодо повторного використання для потреб атомної енергетики майданчиків атомних електростанцій, що знімаються з експлуатації. Він вважає такий підхід розумною альтернативою пошуку нових місць для розміщення потенційно небезпечних виробництв.

«Майданчик Чорнобильської станції може стати плацдармом розвитку атомної галузі України, взявши на себе централізоване вирішення питань кінцевого етапу життєвого циклу атомних електростанцій. А саме зберігання відпрацьованого ядерного палива, переробку накопичених рідких та твердих радіоактивних відходів, підготовку кваліфікованого персоналу для роботи з радіоактивними відходами, виготовлення бочок, контейнерів для радіоактивних відходів. На сьогодні вже практично створені всі ці умови: завершено будівництво заводів з переробки радіоактивних відходів та виготовлення контейнерів, практично готові майданчики для зберігання відпрацьованого палива, існує інфраструктура забезпечення життєдіяльності та фізичного захисту, а саме головне – є люди, фахівці, які мають необхідні навички в роботі з радіоактивними відходами», - говорив Сергій Аверченко, уточнюючи, що в лютому брав участь у виїзному засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що проходило на Чорнобильській атомній електростанції.

Сергій Аверченко наголосив на тому, що ефективне та раціональне використання інфраструктури Чорнобильської станції повинно бути частиною державної політики. Необхідна державна програма розвитку майданчика Чорнобильської станції та зони відчуження в цілому, як ланки, що сьогодні відсутня в технологічному ланцюжку атомної галузі України. І в цьому питанні депутат звернувся за допомогою до керівників зони відчуження і Чорнобильської атомної станції.

«В ситуації, коли є гостра необхідність зменшувати навантаження на бюджет України, такий крок дозволить повернути в народне господарство об'єкти, які розташовані в депресивному регіоні. І зона відчуження стане промислово розвинененим майданчиком», - додав він.

Водночас, народний депутат привернув увагу до найгострішого соціального питання українського сьогодення, до проблем людей, які особливо постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції. Як приклад навів звернення інвалідів-ліквідаторів з Чернігівщини, колишніх бійців 731 окремого батальйону спецзахисту. «Вони вже через три дні після аварії 29 квітня 1986 року вступили в двобій з атомним лихом.

Завантажували гелікоптери піском і свинцем, обслуговували трубопровід реактора та проводили дезактивацію приміщень. Були в самісінькому пеклі. А вдячність для них через 25 років - Постанова Кабінету Міністрів від 23 листопада 2011 року (№1210), якою введено формулу розрахунків для пенсій ліквідаторам та інвалідам Чорнобиля. Так ось на думку цих людей, вказану постанову ні чим іншим як злочином проти справжніх чорнобильців вважати не можна. Депутат звернувся до колег по Верховній Раді з проханням забезпечити підтримку ліквідаторам, щоб у них залишилося відчуття гордості за свій подвиг.

І мова йде не тільки про державні нагороди, а й про забезпечення адекватного соціального захисту, про увагу до їхніх проблем і потреб», - закінчив свій виступ народний депутат від «УДАРу».



Теги:Чорнобиль, зона відчуження, удар, чорнобильці, Сергій Аверченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar