реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Різдво у Довженковій хаті

6 січня у Сосницькому музеї О.П. Довженка була проведена година спілкування «Різдвяний настрій». Цього дня до музею завітали працівники Сосницького районного військкомату, учасники АТО та члени їх родин.

Спочатку гості прослухали тематичну екскурсію «Різдво у Довженковій хаті». Епіграфом до розповіді стали слова Олександра Довженка: «Народ лиш тоді досягає свого щастя, коли свято зберігає звичаї своєї старовини, свої прості характерні риси і свою незалежність», - повідомляє сайт Час чернігівський.

Далі розповідь йшла про Різдвяні традиції українського народу, про те, як відзначали Різдво у родині Довженків, як Олександр Петрович згадував про це у «Зачарованій Десні». Були продемонстровані предмети, які використовувались під час святкування Різдва: ручну і ножну ступи, у яких товклося зерно пшениці на кутю, розтирали мак; Дідух – обжинковий сніп; Звізду – зображення Віфлеємської зірки, з якою ходили колядники.

А потім до хати завітали і самі «колядники» – учасники Сосницького народного аматорського колективу «Криниці». І зазвучали у стінах Довженкової хати величальні колядки, в яких прославлявся Ісус Христос, а також побажання щастя і благополуччя всім присутнім. Також артисти виконали колядку «Ой у пана хазяїна та на його дворі». Цю пісню записав Олександр Довженко від своєї матері Одарки Єрмолаївни у Москві в 1943 році разом з іншими народними піснями, які увійшли до збірника пісень «Наспівала мати», укладеного Віталієм Пригоровським виданого 1995 року .

Справжній Різдвяний настрій запанував у Довженковій хаті, як і у часи Сашкового дитинства.



Теги:Сосниця, ДОВЖЕНКО, учасники АТО, народні звичаї


Читайте також



Коментарі (0)
avatar