реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Про Гудеріана і Воровського говорили у "Просвіті"

"Що думає дитина, яка йде вулицею імені Павліка Морозова до хорошого 15 ліцею?" -- риторично запитав у прес-клубі "Просвіта" член робочої групи по впорядкуванню назв вулиць Чернігова відповідно до українського правопису міськради Сергій Соломаха. Товариство "Просвіта" ініціювало таку розмову невипадково напередодні річниці комуністичного перевороту.

"Я вітаю вас на вулиці імені Воровського!" -- так іронічно розпочав розмову голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний, адже офіс громадської української організації знаходиться саме на вулиці імені більшовика- терориста. "Посилання на те, що це -- наша історія, не повинно сприйматися всерйоз. Адже коли в моєму селі на цій підставі протестують проти знесення пам'ятника Лєніну (справжнє прізвище -- Ульянов), то я раджу поставити за цією логікою пам'ятну дошку гітлерівському полководцю Гудеріану, який зупинявся у моєму селі в будинку, де довгий час знаходилася аптека", -- говорив ведучий розмови.

Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно- історичного заповідника "Чернігів стародавній", член комісії міської ради по перейменуванню вулиць, перерахував навіть не вулиці, а провулки -- так у Чернігові є два провулки Будьонного, 3 провулки Ворошилова, 2 провулки Орджонікідзе, аж три вулиці Радіозаводські і вершина убозства -- вулиця імені 18 партз'їзду. Отака у комуністів була бідність фантазії і вона триває досі у назвах наших вулиць.

Сергій Черняков: "Де назви вулиць видатних українських діячів? На околицях! А в центрі Чернігів нагадує військове поселення першої половини 20 століття. Наче в нас не було 1500-літньої історії!". Як приклад, він навів видатного архієпископа Лазаря Барановича, вулицю якого заховали в Ялівщині.

Володимир Сизих, керівник Фонду сприяння демократичним виборам: "Мертвий хапає живих -- так нам не дають відчути себе європейською нацією. Але влада ніколи не буде займатися предметно перейменуванням вулиць. Тому треба нам, громадськості, розсердитися!".

Учасники розмови прийшли до висновку про необхідність повернення історичної справедливості щодо назв вулиць і радять міській владі почати з вулиць Воровського, яку варто назвати іменем гетьмана Мазепи, та Бєлінського, якій треба повернути історичну назву -- Єлецька, адже веде до Єлецького монастиря.




Теги:назви вулиць, Чернігів, перейменування


Читайте також



Коментарі (0)
avatar