реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Прилуцького зловмисника шукають 50 міліціонерів з Чернігова

У правоохоронців уже є певні напрацювання в пошуках зловмисників, котрі скидають у міську каналізацію високотоксичну речовину, яка вбиває біологічний мул на очисних спорудах комунального підприємства “Прилукитепловодопостачання”. Про це повідомив “Граду” в телефонному режимі начальник Прилуцького МВ УМВС України в Чернігівській області, полковник міліції Віктор Кобець.
“Ведеться робота над розкриттям злочину. Є напрацювання”, – сказав головний міліціянт міста і району. При цьому Віктор Іванович категорично відмовився коментувати “анілінові” чутки й плітки, що гуляють Прилуками. “Буде кінцевий результат – буде про що вести розмову. Чуток і пліток я не коментуватиму”, – зазначив він. По тому ж, що погони ще ні з кого не злетіли (як обіцяв губернатор), можна зробити висновок, що силовики таки дійсно мають серйозні напрацювання у розслідуванні резонансної кримінальної справи.
Із неофіційних джерел “Граду” стало відомо, що на понеділок, 12 липня, міліція вже встановила приватну фірму, на території якої зберігався “незаконний” анілін. Щоправда, різні джерела називають різні фірми.

За словами міського голови Юрія Беркута, допомогти правоохоронцям у роботі мають результати експертизи, що ось-ось надійдуть із Києва. Заражені високотоксичною речовиною стоки досліджують два столичні інститути. Саме вони спростують чи підтвердять неофіційну версію німецьких фахівців про отруєння прилуцьких каналізаційних стоків аніліном або його сполуками, що використовуються у текстильній промисловості, для фарбування панчішно-шкарпеткових виробів, у поліграфії тощо.
Для пришвидшення роботи слідчо-оперативних груп УМВС області направило до Прилук 50 співробітників. Пожвавлення відчуває все місто: тотальні міліцейські перевірки автотранспорту, подвірні й побудинкові обходи з ретельним опитуванням мешканців і таке інше.

Поки ж правоохоронці шукають і розслідують, КП “Прилукитепловодопостачання” всіма силами мінімізує вплив заражених стоків на екологічну ситуацію. Простіше кажучи, не пускає їх у роботу і в Удай. Ця вода зберігається у відстійниках, де її зібралося вже близько 10,5 тисячі кубометрів.

У свою чергу міська влада бореться з панікою, яка посіялася в народі. Переплутавши грішне з праведним, себто каналізаційні стоки з питною водою, окремі люди почали вважати, що вода, яку ми п’ємо, теж заражена. Дехто навіть каже, що через це в Прилуках різко зросла захворюваність на… запалення легенів. “Йдеться про каналізаційні стоки, а не про питну воду. Прилуки беруть воду для пиття з артезіанських свердловин. З Удаю наше місто води не пило і не п’є. На даний момент якість питної води у Прилуках така ж, як і рік тому. Усі біологічні й хімічні показники в нормі. Окрім фтору. Тут є перевищення. Проте це одвічна прилуцька проблема”, – не стомлюється пояснювати городянам Юрій Беркут.

При цьому міський голова далекий від думки, що скиди високотоксичної речовини в каналізацію – випадковість, нехлюйство чи діяльність підпільного цеху. “Це цілеспрямована диверсія проти комунального підприємства, проти громади і проти екології взагалі”, – заявив мер в інтерв’ю “Граду”, навівши низку переконливих аргументів. Ось деякі з них: скиди небезпечної речовини в каналізацію носять циклічний характер – убивця біологічного мулу потрапляє в стоки тільки тоді, коли очисні споруди вже оговталися від чергового удару, у що КП “Прилукитепловодопостачання” вкладає немалу копійку (збитки сягнули 235 тисяч гривень); знаючи й бачачи, що місто б’є на сполох, зловмисник продовжує труїти стоки, хоча міг би спокійнісінько утилізувати “анілінові” відходи десь у глухій посадці, і про це ніхто б ніколи не дізнався. “Тут стовідсоткова зухвалість”, – переконаний Юрій Беркут.

На запитання ж кореспондента нашої газети про те, чи підключилася до боротьби з небезпекою, яка нависла над Удаєм, депутатська група “За відродження Прилук та спасіння річки Удай”, міський голова відповів так:

– Чесно кажучи, якби Ви не нагадали мені про цю групу, то я б про неї уже й забув. Вона працювала, мабуть, тільки у день створення і ще тиждень чи два на словах. Поки на річці був лід. А потім її наміри розтанули так само, як навесні розтанув на Удаї лід. Бо місцеві вибори з 31 травня перенесли на пізніший термін, а дана депутатська група формувалася під вибори.

Відтоді, коли стався перший скид небезпечної речовини, ні я, ні мої помічники не отримали від представників цієї групи жодного тривожного дзвінка, не почули від них жодного слова про шляхи вирішення виниклої проблеми. Нам навіть не передавали, що хтось із них хоче щось зробити. Хоча це був би реальний шанс заявити про себе, показати, на що здатні. Я не прихильник піар-компаній чи технологій. Є проблема – треба її вирішувати. А люди самі все побачать. Вони у нас не дурні…

Газета "Град Прилуки"
http://gradpryluky.info/index.php?newsid=1063




Теги:міліція, Прилуки, Екологія, анілін, Удай


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Ніякої паніки серед прилучан немає. Пляжі р.Удай заповнені відпочиваючими на 100%. Воду з кранів водопостачання як пили, так і пьють. Є враження, що міліція навмисно затягує розслідування, бо мабуть здогадується, кому вигідно це робити. Всьому місту відомо хто хоче викупити комунальне підприємство “Прилукитепловодопостачання”. Злочинна корупція в Прилуках найвища по чернігівський області. Отак і живемо, а влада нам розповідає про якусь боротьбу із злочинністю та підвищення показників розкритих злочинів. БРЕХНЯ!!!
avatar